Zrníčková metoda aneb klíčovou dírkou k Montessori pedagogice

22.12.2009 21:34

První dva roky dítěte jsou z hlediska vývoje osobnosti těmi nejdůležitější v celém lidském životě.

Maria Montessori ( úryvek z knihy„ Absorbující mysl“ str.10)

 

Název „ Zrníčková metoda “ vznikla díky maminkám, které navštěvují společně s dětmi naše setkání, kde seznamujeme všechny ( malé i velké ) s metodou od Marii Montessori - Montessori pedagogikou pro děti od 0 – 3 let a od 4 – 6 let.

Zrníčka – jáhly, pohanka, mungo, čočka, rýže, pšenice, hrášek, cizrno, fazole, lesní plody - žaludy, kaštany vše jsou nejpřirozenější aktivitou pro děti, kterou můžeme nabídnout. Samozřejmě musíme dbát s největší opatrností, aby dítě se nezadusilo náhodným spolknutím daného zrníčka. Ale z vlastní  zkušeností vím, že čím dříve budeme děti s touto aktivitou seznamovat, nebudete mít problémy s tím, aby dítě  vkládalo zrníčka do úst. Dítě si samozřejmě musí nejdříve vyzkoušet ústy, která zrníčka jsou měkká – tvrdá nebo která se dají jíst – nedají jíst. Je to pro ně informace, poznání.

    

Naše zkušenost - čím menší dítě, tím menší zrníčka. Někdy až žasnete nad tím, jak dítě se zaměří na ně. Začne je v dlaních přesypávat, třít o dno nádoby, pozorovat jak se lepí na dlaně, poslouchat jejich zvuk, když cinkají při přesypávání. Společně můžete prožívat nádhernou chvíli, kdy vlastně pro vás oba se zastaví čas, vše kolem utichne a jen slyšíte nádherný cinkot zrníček. Dítě tento zvuk většinou zaujme a pak po delším přesypávání dítě se vnitřně uklidní a nasytí . Co proto můžu udělat?

 Připravte pro děti aktivity se zrníčky z praktického života ( 1.stupeň Montessori pedagogiky ):

 

  • Jedna z nejvíce oblíbených aktivit u nás v centrum je dětská vanička s kaštany. Dítě může stát vedle ní nebo můžeme dítě vložit dovnitř vaničky. Pak už záleží na fantazii dítěte. Pro lepší hravost můžeme přidat misku, hrníček, naběračku. Co tato aktivita přináší dítěti? Kaštan jak se lidově říká má léčivé účinky ( na podzim by každý z nás měl mít alespoň jeden kaštan v kapse ). Rozvoj hrubé motoriky, masáží tělíčka, poznávaní množství, příprava paže ke psaní.

 

  • Nádobky se zrníčky : pro přesypávání, hledání zvířátek nebo kamínků, práce s naběračkou nebo s děravou naběračkou. Pro dítě: rozvoj hrubé i jemné motoriky, masáží dlaní, trojprstý úchop( příprava ke psaní )

 

  • Tácek s dvěmi hrníčky pro přesypávání. Hrníčky mají samozřejmě své pořadí: nejdříve použijeme hrníčky průhledné se zobáčkem a s ouškem, pak postupně hrníček bez zobáčku nebo hrníček bez zobáčku i ouška. Rovněž můžeme měnit druh zrníček.

      ( začínáme od hrubšího ke jemnějšímu )

Pro dítě: propojení obou mozkových hemisfér, naučit se dovednosti, příprava pro práci s vodou, naučit se poslouchat zvuk, první krok k matematice.

 

Důležité je výběr materiálu hrníčku a přesypávající materiál.  Doporučuji Vám si osobně  vyzkoušet  např. jak na Vás bude působit cinkot z  plechových hrníčku z fazolkami od hliněných nádobek s červenou čočkou? Nebo vyzkoušejte např.společně  z  manželem, když jeden zavře oči a bude pouze poslouchat. Jak jste se cítili při přesypávání, jak vše bude vnímat vaše dítě?

Prosím jen přesypávat  p o m a l i č k u !

 

  • Tácek s dvěmi miskami + lžička. Pro dítě: naučit se pracovat s lžičkou ( příprava na psaní ). Začínáme  vždy pracovat lžičkou od levé misky do pravé( příprava na čtení a psaní ), když pravá miska se naplní, můžeme ji uchopit oběma dlaněmi a vysypat zpět do levé.

 

Další varianty pro zpestření:

Tácek, konvička, 2 hrníčky, sypký materiál

Krabička od bonboniéry + ořechy

Tácek, miska s dětskou krupičkou + fazolky, druhá miska prázdná, děravá naběračka.

A mnoho dalších….

   

V Montessori pedagogice vše probíhá v klidu, tichu a zpomaleně. V dnešní uspěchané době pro nás všechny velmi ideální. Na chvíli se zastavit, zpomalit a vnímat čas i prostor kolem nás.

Montessori metoda také nabízí pořádek a řád. O tom všem  můžete se dovědět na kurzech a přednáškách o Montessori pedagogice, které jsou určené hlavně Vám rodičům, budoucím rodičům, prarodičům a všem příznivcům Marii Montessori.

 

Přeji všem dětem i maminkám krásné prožívání při aktivitách se zrníčky.

S láskou Romana a syn Damian

 

Diskutovat o tomto článku můžete v našem diskuzním fóru.

Zpět