Zdraví z Boží lékárny

16.09.2008 12:28

Včera odpoledne jsme si na návštěvě u mé tchýně začali povídat o bylinkách. Byly tam také tři babičky kolem 80 let. Jelikož já se zabývám většinou čínskými bylinami, a ty které rostou u nás moc neznám, tak jsem dostala knížku od jedné z nejznámějších bylinkářek Marie Treben. Jak si v ní tak listuji, zaujaly mě hlavně dvě bylinky, a to Kontryhel obecný a Řebříček obecný.

Kontryhel obecný (také Alchemilka, nebo Alchemilla vulgaris)

Tato rostlinka je slavná jako léčivka především pro ženy. Od doby křesťanství je zasvěcena Panně Marii.

Blahodárně působí při poruchách menstruace, při nepravidelnosti cyklu i v letech přechodu, při výtoku, při zánětech ženských pohlavních orgánů, pomáhá i na začátku puberty a spolu s řebříčkem obecným příznivě ovlivňuje periodu.

Kontryhel působí svíravě a velmi rychle uzdravuje. Používá se též jako prostředek, který odvádí vodu a posiluje srdce, při horečkách, zhnisaných ranách, při zanedbaných vředech. Taky odstraňuje slabost svalů, končetin a pomáhá při chudokrevnosti.

Tím, že posiluje krevní oběh a prokrvení dělohy pomáhá při otěhotnění.

Je velkým pomocníkem při zranění při porodu, při ochabnutí pánevního dna u žen, které mají těžké porody anebo jsou náchylné k potratům. Upevňuje plod, neboť posiluje ochablé vazivo dělohy. Dle Marie Treben by ženy měly od třetího měsíce těhotěnství pít čaj z kontryhelu, a také každá šestinedělka pít 5-10 dní  čaj z této bylinky.

Příprava čaje: jednu vrchovatě naplněnou lžíci do ¼ litru vody, jenom spaříme a necháme krátce vyluhovat.

Řebříček obecný ( Achillea millefolium)

Pomáhá výborně při mnoha chorobách, je však v prvé řadě také léčivou rostlinkou pro ženy.

Pro každou ženu mladou či starší je důležité občas si vypít šálek čaje z řebříčku. Působí výborně na lůno ženy. Užívají se květy, které se sbírají jen za slunečného dne, tehdy mají nejvíce éterických olejů a také větší léčivou moc.

Pomáhají při zánětech vaječníků. Bolesti může odstranit často už první sedací koupel a zánět pomalu mizí.Tyto koupele jsou též úspěšné při nočním pomočování dětí a starších lidí, a také při výtoku a mohou odstranit i svalové nádory dělohy (myomy). V těchto případech se mají pít navíc dva šálky čaje denně. Také nepříjemné svědení pochvy je možné odstranit omýváním a sedacími koupelemi.

Léčí i záchvaty migrény, vyvolané změnou počasí. Čaj velmi rychle pomůže i při krvácení žaludku, při krvácejících hemoroidech, spolehlivě při tlaku v žaludku a silném pálení žáhy. Při nachlazení, bolestech v zádech a revmatických bolestech by se měl pít co nejteplejší.

Dále normalizuje funkci ledvin, odstraňuje nechutenství, nadýmání a žaludeční křeče, poruchy jater, záněty trávicího traktu, udržuje pravidelný chod stolice.

Staří „bylinkáři“ označují řebříček za „ spásu všech chorob“ – svou krev pročišťující mocí vyžene z těla mnohé chronické choroby. Jde vždy jen o to, abychom to zkusili.

Příprava sedací koupele: 100g natě dáme přes noc do studené vody, následující den zahřejeme k varu a přilejeme do koupele.

Autorka: Lucia

 

 

Zpět