Ta naše zrcadélka

25.11.2008 17:06

Nedávno jsem si uvědomil jak všichni členové rodiny prožívají stejné téma a akorát se na něj každý dívá z jiné strany a jinak ho prožívá. Je to logické, proto si dítě vybírá rodinu, aby si v něm své hlavní téma odžilo a bylo s touto energií konfrontováno celé dětství. Zároveň je to pro dítě možnost vidět všechny kolem sebe, jak s daným tématem zachází a vybrat si, jak s ním bude samo zacházet. Vzpomeňte si, jak často jste si říkali, že to či ono budete dělat jinak než vaši rodiče.

Rodiče nás štvou a přesto vidíme, jak se jim časem podobáme. Není divu stejné téma je i stejná cesta. Ale jak z toho ven? Jedině své téma do hloubky přijmout a vyřešit. S tím je spojená i velká úcta k rodičům, protože přijde pochopení, že se také perou se stejným problémem a kolikrát si neví rady. Můžete jim poděkovat, že nám svým chováním nastavili zrcadlo.

Ve chvíli, kdy přestáváme být dětmi a sami začínáme děti mít, se role mění. Stáváme se rodiči a často mluvíme o svých dětech jaké jsou a co dělají. Nerozčilujme se a naslouchejme jim. Děti jsou také naše zrcadélka. Trochu jinak prožívají to samé co my. Na sobě to nevidíme, ale na dětech bychom mohli.

Kruh rodič a dítě se uzavírá až s prarodičem. Sem určitě patří spory o výchovu dětí s babičkou a dědečkem. I tyto sváry nám mohou mnohé napovědět.

Mám jeden hezký příklad, jak může vypadat různé prožívání jedné energie. Nedávno jsem se bavil s jednou kamarádkou o tom, že před ní její asi dvouletá holčička naráží hlavou do zdi. Jí rozčilovalo, proč si tak ubližuje a že tomu nedokáže zabránit. Nepomáhalo jí ani vysvětlování. Když jsme si o tom trochu povídali, ukázalo se, že maminka se snaží v jiném svém problému „prorazit hlavou zeď“ a k ničemu to nevedlo. Často se jí tento problém honil hlavou i doma a malá jí to takto ukazovala. Od tohoto uvědomění to už neudělala.

Další příkladem může být, jak se maminky rozčilují nad tím, že jejich děti vyžadují pořád jen Coca Colu a hranolky. Co toto jídlo symbolizuje? Rychlá příprava, smažené na ohni, spousta tuku, v Coca Cole nadmíra cukru, vše nezdravé. Nepřipadá vám to jako krásný obraz společnosti, tedy co nejrychleji spotřebovat (dostat do sebe), víc než k životu potřebuji (nadmíra tuků a kalorií), bojovnost (oheň) a málo lásky (nedostatek cukru, chuť na sladké). 

Autor: Radek

Zpět

Diskusní téma: Ta naše zrcadélka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.