Prožívání těhotenství - 1. část

08.08.2008 22:42

Těhotenství je jedno z nejdynamičtějších a zároveň nejkouzelnějších období v životě ženy. Nastávající maminka má příležitost produchovnit celý svůj život. Zraje s každým dítětem a i její tělo v průběhu těhotenství vyspívá. Díky přijetí role matky si uspořádává životní priority a s tím si ve zvýšené míře uvědomuje zodpovědnost za všechny své činy s ohledem na vyvíjející se miminko v děloze.

 

Tělo v tomto období prochází velkou očistou, pokud se mu jí nedostalo v měsících těhotenství předcházejících. Může se to projevovat i jako klasické ranní nevolnosti, které mají mimo jiné za účel oprostit tělesnou schránku od toxinů a tak připravit vhodné podmínky pro růst plodu a kojení.

 

Pokud je matka ochotná naslouchat, dostává z nitra přesné informace o tom, co jí i jejímu miminku prospívá. Pozorností upřenou do sebe a na miminko může žena najít svoji přirozenost. Ví, jaká strava je pro ni v jednotlivých fázích těhotenství vhodná, cítí, v jaké pozici chce tělo odpočívat, vnímá, která hudba jí dělá dobře a kdy je čas zanechat už aktivity a být sama se sebou a s rostoucím bříškem. Díky zázraku tvorby a následného zrození nového člověka z vlastního těla žena v sobě rozvíjí ušlechtilé vlastnosti.

 

Jednou z nich je trpělivost. Nastávající maminka se učí, že vše má svůj čas. Pozoruje měnící se tělo a v optimálním případě se těší z každého nového dne. Současně s rostoucím miminkem se maminka víc a víc koncentruje na jeden cíl – na porod. K tomu, aby proběhl hladce, přispívá, krom radosti z těhotenství a přijetí miminka, také pravidelná vizualizace jeho zdárného průběhu. Toto je velmi silný nástroj, který takzvaně prošlape cestičku v pralese mysli a tím dává mozku signál, jakou verzi „reality“ má nastolit, až dojde na věc.

 

Jak může takováto vizualizace vypadat?

 

Je vhodné si najít pravidelný režim pro praktikovaní, nejlépe každý den. Například chvíli před usnutím se nastávající maminka ztiší. Pohodlně si sedne či lehne a začne vnímat svůj dech. Když se jí podaří navodit zklidnění mysli, začne si co nejživěji představovat krásný průběh porodu. Hlavně se soustředí na prožívání radosti a pozitivních emocí. Čím více se do prožitku ponoří, tím více síly k realizaci daná varianta dostane. Představuje si svoji euforii z toho, že už za chvíli bude držet svoje miminko v náručí, vizualizuje si jednotlivé fáze porodu, který plyne přirozeně a hladce. Může si také představovat svého partnera a jeho podporu. Vrcholem je pak samotné narození miminka, které si maminka přiloží na prsa, miminko se přisaje a všichni si užívají ohromnou radost ze setkání. Je dobré vizualizaci ukončit také snadným porodem placenty a nakonec si v mysli udržet určitou chvíli cílový obraz – např. celá rodina je pohromadě, oba rodiče se usmívají a láskyplně hladí své spokojeně spící miminko. Vize je zalita zlatým světlem a ve všech zúčastněných vládne radost a klid.

 

Z takovéto praxe má velký užitek i miminko, protože se přes maminčinu mysl ladí na porod, jeho jednotlivé fáze, a má představu, jak jeho příchod na svět bude probíhat. To znamená, že nepůjde do neznámého a bude pro ně snadnější naplnit již předem připravený scénář.

 

Pokud má maminka strach a obavy z porodu, také je vlastně soustředěním se na ně posiluje a programuje. Proto je vhodné do pozitivní vizualizace dát více prožitku, než do tohoto strachu. Silnější „karta“ přebíjí.

 

Další vlastností, kterou těhotenství posiluje je odevzdávání. Nastávající maminka může vizualizovat krásný porod, může mít představy o jeho datu, o vzhledu miminka či jeho pohlaví atd. Nicméně sama dobře ví, že ač dělá maximum pro zdárný průběh, není v jejích silách mít vše pod kontrolou a řídit tento proces. Proto je moudré se naučit odevzdávat výsledek svého snažení - nelpět na svých představách a být ochotná přijmout realitu tak, jak přijde. Je také vhodné přiznat díl zodpovědnosti i dítěti. Dát mu důvěru, že ví co má udělat, aby se snadno a ku spokojenosti a zdraví všech narodilo. Před porodem může maminka miminko ujistit, že dá volný průchod jeho tanci směrem k samostatnému životu a že ví, že ono má v sobě naprogramován návod, jak příchod na svět optimálně zvládnout.

 

 

V druhé části povídání o těhotenství se podíváme na další možné techniky, jak sobě i miminku toto krásné období a porod usnadnit a zpříjemnit.

 

 

Autorka: Tereza

 

Zpět

Diskusní téma: Prožívání těhotenství - 1. část

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.