Postýlka pro miminko podle Feng Šuej

26.01.2009 09:37

Mezi sny každé správné maminky patří mít zdravé, krásné a spokojené miminko. Jedním z důležitých faktorů, které by toto mohly příznivě ovlivnit, je zdravý, krásný a spokojený spánek miminka. Obvykle se rodiče upřímně a jak nejlépe dovedou snaží o vytvoření toho nejlepšího místa pro postýlku, v prvních stádiích života poblíž své postele, později pak radostně zařizují vlastní pokoj pro větší dítě. V životě se však občas stane, že se realita vysněnému stavu moc nepodobá. A proto je tu několik praktických rad a doporučení, jak na to:

1. V případě jakýchkoliv ne zcela vysvětlitelných potíží se zdravím či spokojeným spánkem doporučuji pochopit, vyjasnit a poléčit všechny eventuální karmické zátěže, které by mohly ovlivňovat zdraví rodičů a všech jejich dětí. Pokud je tato oblast bezproblémová, možno začít od bodu 2.

2. Spánek je činností jinovou (klidovou), patří proto do jinové části bytu i do jinové části pokoje = sektory Z, SZ, S, méně vhodné jsou JZ a SV, které jsou na rozmezí jangové a jinové části bytu, proto bývají energeticky neklidné.

3. Z těch jmenovaných sektorů je pro miminko, a dále celý předškolní věk dítěte, vůbec nejvhodnější Z sektor, poskytující dostatečně klidný prostor s energií pohody, hravosti, poklidného rozvoje zejména uměleckého nadání.

4. V místnosti by měla stát postýlka v klidné části, určitě ne proti dveřím, těsně pod oknem, mezi dveřmi a oknem, v místě kudy se nejčastěji prochází apod.

5. Zásadně by hlava postele měla být u pevné stěny, za touto stěnou by neměly být odpady, stoupačky, garáže, koupelny, WC ani žádné energeticky náročné provozy typu bar, herna, řeznictví apod.

6. Strop nad postýlkou by měl mít rovný podhled, zkosený strop podkroví zvyšuje jangovost prostoru.

7. V místě postýlky by se neměly vyskytovat žádné patogenní zóny – doporučuji přenechat odborníkům s praxí ve vyhledávání zón, nestačí jen vyloučit přítomnost vodních pramenů, negativních zón je mnoho druhů. Zejména starší domy je potřeba prošetřit s ohledem na možné psychosomatické zóny, energetické pozůstatky bývalých uživatelů, a provést očištění prostoru.

8. Z obdobného důvodu doporučuji vybavit místnost vlastním nebo novým nábytkem, nikoliv převzít starý nábytek po cizích nebo nemocných lidech. U nového nábytku ale dát pozor na možné úniky chemických látek do vzduchu (laky, ředidla apod.).

9. Změnit polohu postýlky, pokud se miminko opakovaně ráno objevuje natlačené na šprušlích postýlky – nejedná se zde o projev nekázně, miminko je citlivější než většina rodičů a snaží se takto uniknout z místa probíhající patogenní zóny.

10. Minimalizovat živé rostliny (není třeba úplně rušit), ale umístit je do větší vzdálenosti, protože jednak v noci ubírají z prostoru kyslík, jednak přitahují drobný hmyz.

11. Barevné provedení prostoru kolem postýlky by mělo být rovněž jinové, tj. používat jemné pastelové barvy, s klidnými vzory.

12.  Veškeré tvary předmětů a dekorací by měly být zaoblené, bez ostrých hran a rohů, omezit předměty z kovu, aplikovat obrázky a dekorace např. s pohádkovými motivy. (Pozn.: myslím tím láskyplné pohádkové příběhy, nikoliv příběhy podněcující ke lhaní starým lidem a rozkrádání stavební krytiny - viz pohádka O perníkové chaloupce apod.).

13.  Dosti opomíjené je kvalitní a pravidelné větrání místnosti vč. zimního období, které zajišťuje obohacení vzduchu o tzv. záporné ionty, potřebné pro udržení dobré energie prostoru.

Závěrem bych doporučil všem rodičům, aby při zařizování postýlky pro miminko co nejvíce využívali svou intuici, drželi se osvědčených rad a v případě tzv. neřešitelných problémů se neváhali ozvat, dobré řešení se skoro vždycky najde.

 

Autor: Jiří Šmikmátor   www.feng-suej.com

Zpět

Diskusní téma: Postýlka pro miminko podle Feng Šuej

Datum 22.11.2020

Vložil Anna

Titulek Neklidný spánek

Odpovědět

Dobrý den, dceři je 9 měsíců a pořád se v noci budí s pláčem. Může to být i tím že má na blbém místě postavenou postýlku v pokojíčku? Je nějak důležité kde má nohy a hlavu když se podívám na okno? Děkuji za radu

Datum 19.01.2017

Vložil Adina

Titulek umístění postýlky v ložnici

Odpovědět

Dobrý den, jak je to s umístěním postýlky, pokud chci mít postýlku v ložnici vedle postele na levé straně, momentálně je zde noční stolek, ale hned vedle stolku není dostatečné místo. Jak to vymyslet? Můžou být dva noční stolky vedle sebe na pravé straně, kde leží manžel a z levé strany postele postýlka s čelem umístěna ke zdi? Děkuji

Datum 25.07.2011

Vložil Ludmila Chalupová

Titulek Rostliny v pokoji

Odpovědět

Již na ZŠ jsme se učili, že do ložnice jsou vhodné určité druhy rostlin, myslím, že např. Zelenec, či jak se ta rostlina jmenuje. Několikrát jsem ale již četla, že odebírají kyslík... což mi trošku rozhodilo představu o kyslíku a důležitosti pralesů... tak jsem hledala a našla toto: https://splhej.wz.cz/referat/prirodopis/70/Dychani-rostlin/ Přestože se jedná o "pouhý" referát, věřím, že to tak skutečně je.

Datum 22.10.2010

Vložil Kateřina

Titulek feng-shuei

Odpovědět

https://www.odkrytepravdy.cz/clanky/slovnik/feng-shui.html

Datum 21.02.2009

Vložil Radek z VM

Titulek Doplnění

Odpovědět

Chtěl bych ještě doplnit článek o jednoduchou, ale skvělou radu Jirky Šmikmátora ze semináře, která se velmi osvědčila.

Lehněte si sami na místo, které jste vybrali pro spaní svého miminka nebo dítěte a chvíli se v klidu soustřeďte co cítíte, zda je vám na tomto místě dobře nebo zda vás něco neruší. Postýlku pak umístěte jen tam, kde byste se sami cítili dobře.