Poslouchám svoje tělo

28.08.2009 13:37

Taky si občas vaše tělo dělá, co chce a vůbec vás neposlouchá?
Nechce se mu vstávat, dělat různé činnosti, začnou vás třeba bolet záda nebo vás přepadne nějaká nemoc?

To mi snad dělá naschvál, říkáte si, zrovna teď, když mám tolik práce a nemůžu zůstat doma. Proč se mi to děje?
Ne, to musím nějak zastavit a dát své tělo do latě. Nemůže si přece dělat, co chce!

Pokoušíte se srovnat své tělo a bojujete, kdo vyhraje, ale je to horší a horší, tělíčko sabotuje, problémy se zhoršují a žádná rychlá léčba nezabírá. Pak se k tomu přidají ještě pochybnosti o sobě samých a neschopnosti to vyřešit. Pochybnosti a beznaděj narůstají a vše okolo se vám začíná pomalu hroutit. Ach jo…..co s tím? :-(

Zkoušíte různé způsoby léčby, tělíčko aktivovat medikamenty nebo bylinkami nebo zajdete k doktorovi a necháte si naordinovat léčbu. Hlavně ať už je ta nemoc rychle pryč a můžu zas začít pracovat a všechno stihnout.

Hmm, občas to zafunguje. Tělo se zaktivuje a jede dál. Supr, povedlo se, říkáte si, úkol s tělem splněn a můžeme nasměrovat pozornost zpět ke své práci. 

Ale občas a postupně čím dál častěji to prostě nezabere a nemoc se vrací zpět nebo se zhoršuje a nic nepomáhá.

Co s tím, vždyť už jsem všechno vyzkoušela? Jak to, že to nefunguje? Co jsem udělala špatně? Vždyť jsem tělíčku dala všechny potřebné léky a vitamíny. Co chce ještě víc? 

No a o tom to právě je. Co vlasně chce naše tělo, co nám všemi těmi signály a nemocemi ukazuje?
Odpověd je jednoduchá. Tělo prostě chce naší pozornost, abychom jej poslouchali a vnímali co nám ukazuje, chce s námi spolupracovat. 

Přestaňme s tělíčkem bojovat a začněme si s ním povídat. Vždyť je to přece naše tělíčko a měli bychom se k sobě chovat jako kamarádi a ne soupeři. Tělo s námi prostřednictvím nemocí a bolístek komunikuje, jen my to nechceme slyšet. Takže to, že jsme nemocní, neznamená, že děláme něco špatně, ale je to jen informace, že máme něco v nerovnováze a je potřeba udělat změnu nebo si něco uvědomit.

Jee, to je úžasně jednoduché, říkáte si. Ale jak to převést do praxe?

Začněte třeba tím, že si doma na sebe uděláte čas, posadíte se nebo si lehnete na příjemné klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit a zavřete si oči. Pak se postupně soustřeďte na jednotlivé části svého těla, buď postupně na všechny nebo třeba jen na ty, které vás bolí nebo je máte v nerovnováze. Nejdřív vnímejte co tam cítíte, třeba chlad, teplo, barvu, tvar apod. a poté si uvědomujte, co vás při soustředění na ten daný orgán napadá. Můžou to být myšlenky nebo různé situace, které se vám staly přes den nebo můžete mít jen nějaký pocit, třeba smutek nebo radost apod.. Pokud vám to půjde, tak si zkuste s danou částí těla popovídat. Zeptejte se jí, co jí chybí, co vám tou nemocí ukazuje. Nakonec si dané místo můžete poléčit. Představte si, že ho obalujete bílým nebo zlatým světlem nebo jinou barvou, která vás napadne, že by mohla pomoci. Můžete si představit jak na dané místo mažete různé mastičky nebo jej omýváte vodou. Nechejte se vést svojí intuicí a ona vám sama poradí, co vaše tělíčko nejvíc potřebuje. 

No a pak už je na vás, jak s daným poznáním naložíte. Tělo je dobrým testovacím pomocníkem, protože vám hned dá signály, zda jste s poznáním naložili správně. Nemoc nebo bolístka se většinou sama zlepší nebo úplně odejte. 

Já už nyní vím, že tělo je můj rádce a pomocník a když jej budu poslouchat, tak mě v pravou chvíli navede tím správným směrem. :-)

Autorka: Katka

Diskutovat o tomto článku můžete v našem diskuzním fóru.

Zpět