Pláč dítěte jako cesta k poznání sebe sama

01.11.2008 13:13

Prohlížela jsem si knihu Nemoc jako symbol od Rüdigera Dhalkeho a jeho výklad křičících dětí mě uvedl v nadšení a úžas. Ano, pod toto se klidně podepíši, letělo mi hlavou. Tím, že Rüdiger napsal to co napsal, kápl nám tím ohromě do noty a usnadnil práci :o) Jestliže čtete tento článek, předpokládám, že vás zajímá i trošku hlubší pohled na příčiny dětského pláče.

 

Pojďme se na to tedy podívat společně:

Křik u dětí Dhalke charakterizuje jako „hlasitě (z plna hrdla) vyjádřené zoufalství, které může rodiče přivádět na pokraj vlastního zoufalství; výbuchy agrese, které u přítomných lidí mohou snadno zmobilizovat jejich nezvládnuté problémy s agresí.“

 

Z odstavce je jasně patrné, že děti už pouhou svojí přítomností a méně či více častým pláčem v rodičích probouzejí jejich dávno zasuté a opomenuté slabosti. Je to jedním z jejich životních úkolů - pomoci rodičům nalézt svůj vnitřní klid a harmonii, kterých lze dosáhout až po otevření a osvobození uvězněných pocitů v pandořiných skříňkách. Proto naši největší učitelé umí tak perfektně zacílit do našeho slabého místa a pro tuto misi jsou ochotni vytáhnout ty nejúčinnější zbraně, kterými jsou pláč a nemoc. Naše rodičovská potíž je v tom, že často nechápeme, že se nám ti uplakaní tvorečkové marně snaží něco sdělit. Pak přicházejí na řadu emoce jako vztek, hněv, podrážděnost, sebelítost a následně pocit viny nebo selhání. Ve chvíli, kdy nás emoce pohltí, dostáváme se vlastně přímo do kontaktu se svým nastavením mysli. Proto jsou i tyto zkušenosti velmi cenné a můžeme je využít pro osobní růst. Postavit se svým stínům čelem stojí ovšem značnou dávku námahy, bdělosti a odvahy.

 

Jakou formu zpracování pro rodiče, jejichž problémy děti často odrážejí, kniha nabízí:

„stav se často zlepší jízdou v autě: dojde k působení vybrací (chvění); jemné masáže, které vyvolávají pocit péče a bezpečí; přiznat si vlastní kolísání nálad a projevovat je; akceptovat střídání emocí u sebe i u dětí; dosáhnout toho, abychom si uvědomili vlastní bolesti a strasti, které jsme nikdy neprojevovali; najít způsoby, jak vypustit vlastní potlačovaný křik; poznat (uznat) agresi jako vitální základní sílu; zříci se toho, co není zdravé a prospěšné (např. příliš časté a nesprávné jezení; v přeneseném smyslu: panika při každém pláči dítěte); naučit se mít trpělivost a sloužit; naučit se být matkou/otcem až na hranice snesitelnosti; dávat to, co máme nejlepšího, a pak se naučit zachovávat vnitřní klid přes vnější bouře.“

 

Přijetí mateřství a otcovství je klíčové pro prožívání prvních měsíců s novorozeňátkem. I když je těhotenství chtěné a rodiče se na miminko těší, porod je branou k zasvěcení do rodičovství, a to s sebou nese prožívání nejen prozatím nepoznaného štestí, ale i vlastních hranic a omezení včetně agresivity a bezmoci. Právě nezištná služba a pocit ztráty vlastní svobody a prostoru pro sebe sama může prvorodičům nadělat v prvních týdnech po narození miminka značný zmatek v hlavě.

 

Často pak mysli trvá právě první dva až tři měsíce než se přeprogramuje do nové role. V horším prřípadě s rolí matky či otce bojujeme celý život. Zrovna tak i narozenému miminku zabere většinou první tři měsíce, než si zvykne na naši realitu a život v hmotném těle. Proto i velké množství novorozeneckých potíží samovolně odezní tři měsíce po porodu.

 

V dnešní době tak běžné tříměsíční koliky Dhalke popisuje takto: „Tělo se zdráhá v nesprávnou dobu strávit velké množství potravy; dítě požaduje kontakt, pozornost a aby na ně někdo mluvil, a na základě nedorozumění je krmeno a krmeno, takže tím se v jeho střevech smíchá všechno mléko v různých fázích strávenosti, což přetěžuje střeva a vybízí ke stávce; dítě se ještě nedovede vyrovnat s požadavky na trávení života; bolestné zpracovávání světa: nejprve je nutno se naučit trávit; od čtvrtého měsíce má pak dítě k dispozici jiné možnosti kontaktu prostřednictvím kůže a tím dojde ke zlepšení situace.“

 

Jak je vidět, právě kontakt a komunikace jsou zásadní „léky“ pro překlenutí případných těžkostí a náročnějšího sžívání. Řešením jak se tříměsíčním kolikám vyhnout nebo je alespoň zmírnit dle Dalkeho je: “ kojit jen v rozmezí několika hodin (ne podle strnulého systému, ale ani pokaždé, když dítě zakřičí, protože to kromě toho vede k domněnce, že všechny problémy lze zmírnit jídlem); poskytnout dítěti nezávisle na kojení dostatek kontaktu (prostřednictvím kůže); dítě duchovně podporovat, místo abychom jej přetěžovali. Splnění: s dítětem nezacházet podle určitých konceptů (kojení podle jeho potřeby, kojit každé 4 hodiny atd.), ale podle vlastního cítění.“

 

Autorka: Tereza

 

Zpět

Diskusní téma: Pláč dítěte jako cesta k poznání sebe sama

Datum 24.01.2010

Vložil tiivi

Titulek DĚKUJI

Odpovědět

Marně jsem hledla odpově´d sama v sobě na své chování.Neustálý brek mé 3měsíční lásky mě dohání k nepříčetnocti,beznaději a obrovskému vzteku,který jak pozoruji je někdy i se špetkou agrese.Pak následují výčitky a lítost,že jsem špatná matka-dnes díky Vašemu článku vím,že se tyto věci dějí a že se člověk musí pořádně poznat a pochopit,aby se sebou samým uměl vůbec zacházet.A to jsem si myslela ,že se ve svých 30letech znám,kdepak poznání mě dala moje dcera a Váš článek.....děkuji dnes už umím se svou vnitřní nepohodou zápasit a nepřevádět jí na dítě...Ivča

Datum 14.11.2008

Vložil Lubica

Titulek hm

Odpovědět

no, ja neviem...reagujem hlavne na druhú polovicu článku, mne sa to bije so snahou kojiť kedy synček chce. je hladoš, dve hodiny (cez den) je maximum čo vydrží a ja ho teda nenechám kričať kým budem ja pátrať po inom filozofickom dôvode. s tým vyplavovaním emocii má chlapík asi pravdu, ale zas je to chap ktorý učí ženu ako sa starať o dieťa...je predsa známe, že kojenie nie je pre deti iba o potrave, ale aj o pocite blízkosti a bezpečia. a neverím že sa novorodenci prejedajú. nie vždy sajú rovnako.

Datum 15.11.2008

Vložil Tereza z VM

Titulek Re: hm

Odpovědět

Ahoj Lubico,

dite kojis urcite nejlepe jak umis a ridis se citem - a o to jde. My jsme take meli maximalne 2h pauzy a vim, ze to tak bylo dobre.

Autor knihy nemluvi jen k maminkam - jeho kniha je velice rozsahla a popisuje duchovni priciny snad stovek nemoci. Zde jsem pouzila vyber, ktery se hodil k nasemu tematu.

Mam za to, ze Dhalkeho podani symbolickeho jazyka nemoci a potizi je unikatni a velmi dobre. Je to vsak vzdy jen inspirace na zamysleni. Nektere myslenky te oslovi, jine pustis hned z hlavy.

Myslim, ze je vlastne nejprinosnejsi ten fakt, ze se ctenar muze zacit divat na zpravy tela z druhe strany - jako na vzkaz z urovne Duse. Kazdy si pak najde jen to svoje..unikatni a obecne nepopsatelne.

At vam jde kojeni hezky dal!

t***

Datum 06.11.2008

Vložil Susila

Titulek Díky

Odpovědět

Několik dní bojuji se svým vztekem a podrážděností.Čím více jsem podrážděná,tím více mi to dcerka dává najevo.Díky za tuto odpověď,hledala jsem pomoc a našla tady u vás.

Datum 06.11.2008

Vložil Tereza z VM

Titulek Re: Díky

Odpovědět

Ahoj Susilo!
Dekuji, ze jsi napsala. Moc me tesi, ze nepiseme clanky jen do nejakeho virtualniho prostoru, ale ze se obcas ozve konkretni zivej clovek, ktery proziva to co my....a to, ze tu sdilime svoje zkusenosti a poznani muze pomoci i jinde.

Je fajn, ze vztek jde ven a jsi si toho zaroven i vedoma. Dcerka ti dava prilezitost ho odzit a propustit. Me v takovych chvilich pomahaly predstavy, jak svuj vztek ventiluju - mela jsem to jako v kreslenem filmu s absurdnima situacema. Predstavovala jsem si treba, jak treba sama sebe nakopnu do zadku a pak se rozletim do ohnostroje...;-) je to usmevny, ale pomahalo to. Po nejake chvilce jsem se tomu zacala smat a bylo po vzteku. Fajn je, ze takto vztek vlastne kreativne pouzijes k nejake imaginaci a tim ho upustis. Neni to metoda potlacovani, ktera by vedla jen k dalsimu nabobtnani a vybuchu nekdy jindy.

Vzteku zdar a at se ti podari ho pretavit v silu a radost :-)

t***