Návody na podporu kojení

31.10.2008 09:44

A tady jsou návody na podporu kojení, jak jsem slíbila na semináři. 

K dobrému spuštění kojení je potřeba do těla dodat hodně teplého a sladkého.

Teplého – především tepelně upraveného jídla a dále některé potraviny, které jsou svojí povahou teplé jako oves, pohanka, kuřecí maso, cibule, pórek, hořčice…, dále zahřívající, kam patří i řada koření.

Sladkého – přirozeně sladká chuť potravin ( ne koncentrovaný cukr). Sladké jsou především obiloviny jako pohanka, jáhly, oves, pšenice… a rýže

Na podporu tvorby mléka:

-         rozemlít fenykl, kmín, anýz + ½ l vody – vařit 15 min

-         čaj z ječmene: 100g ječmene +1,5 l vody – vařit 1-2 hod, slít a popíjet

-         čaj z ovsa : 100g ovsa + 2 l vody – vařit 1 hod., slít, ochutit medem, šťávou..

Naopak kojení a procesům tvorby mléka škodí chlad a stagnace a to vnější i vnitřní.

To znamená nejíst jídlo přímo z lednice a taky ne jídlo, které je svojí povahou studené, například tropické ovoce, zakysané potraviny, okurky, kefíry, jogurty, ne moc syrové zeleniny, salátů a ovoce…zvláště ne v zimním období, kdy působí chlad i zvenku.

Polévka z kapra Koi-koku

Speciální recept pro kojící maminky je polévka z kapra v Japonsku zvaná koi-koku. Zvyšuje a zkvalitňuje tvorbu mléka a zároveň chrání maminku před vyčerpáním rezerv.

Recept: 1 čerstvě zabitý kapr, 4 mrkve, 4 petržele, 1/2 celeru, kořen lopuchu, trocha větviček bancha čaje ( k dostání v prodejnách zdravé výživy) zabalených v plátýnku, sůl, voda. 

Kapra vykucháme, mlíčí či jikry, srdce a játra bez žlučníku vrátíme zpět. Celého kapra i s ploutvemi, šupinami a hlavou opláchneme, ostrým nožem na několika místech nařízneme páteř a dáme do tlakového hrnce. Přidáme zeleninu nakrájenou na velké kusy, sůl a bancha čaj v plátýnku. Zalijeme vodou. Tlakový hrnec uzavřeme, přivedeme do varu, ztlumíme plamen a na malém ohni vaříme 3 až 4 hodiny. Pak odstavíme a necháme odtlakovat, otevřeme a vyjmeme bancha čaj. Vše ostatní rozmixujeme ponorným mixérem. Vznikne hustá tekutina, kterou dáme do malých kelímků a zmrazíme v mrazničce. Pak používáme jako základ další zeleninové polévky. V období kojení (nebo akutního problému s chudokrevností) používáme 2x až 3x týdně. Tato léčebná polévka je vhodná tam, kde potřebujeme intenzivně vyživit organismus a podpořit tvorbu krve. Je velmi prospěšná zvláště na konci těhotenství a v celém období kojení, je významně léčivá při anémii.

Bylinky

Produkci mléka zvyšují i některé bylinky. Můžeme použít dovozové, např. tradiční čínská medicína nabízí směs na podporu kojení, nebo bylinky vyzkoušené pro změnu našimi tradičními bylináři nebo babkami kořenářkami.

Kmín kořenný, pískavice řecké seno (dokonce zvětšuje poprsí), fenykl , bazalka, bodláky, pupava obecná, brutnák, bukvice, anýz ( působí mj. i proti parazitům), čekanka (i na žloutenky a ekzémy). Nebo si připravte nálev z listů pohanky smíchaný s podmáslím a podpoříte tím tvorbu mléka.

 

Autorka: Lucia

Zpět