Náš milenec, sluha a věrný přítel

07.11.2008 23:21

Prožíváme s ním intimní chvilky o samotě i mezi lidmi. Je kdykoliv ochoten nás doprovodit i na ta nejpředvídatelnější místa a nikdy nefňuká, že ho to už nebaví a že chce domů. Je neunavitelný a neustále nás překvapuje svojí schopností se přizpůsobit, přiložit pomocnou ruku a bezpodmínečně nám sloužit, ať jsme v jakékoliv náladě. Až jeho chvíle v naší rodině skončí, bude mi smutno. Šátek mi totiž přirostl k srdci. Občas to vypadá, že i k tělu.

 

Je mi jedno, že nějaká studie tvrdí, že u dětí, které jsou často nošeny, se nevyvíjí úzkosti z odloučení. Ani mě neoslovilo, že nošené děti prý méně často pláčou a dříve se osamostatňují. Co mě ale totálně dostalo byla má vlastní zkušenost.

 

Jestli existuje hitparáda nejblaženějších pocitů, tak oddychování spícího miminečka na hrudi je jedním z těch nej. Sárinka se totiž jako nekočárkové dítě jednoduše z bříška přemístila na jeho druhou stranu a tam dokázala spokojeně prospat hodiny a hodiny. A tím mě, jako prvomatce, dala nezaplatitelnou příležitost v sobě pěstovat ten nejušlechtilejší cit - mateřskou lásku. Ta se totiž násobila s každým Sárinčiným zabroukáním ze spaní či bezděčným zamlaskáním. Pouhé sklonění zraku a nakouknutí mezi dva pruhy měkoučké látky mi nabídlo pohled pohledů – vlasatou hlavičku, dlouhatánské řasy a výraz z nebe sestoupivšího andílka. A to ať jsem byla doma vařící či uklízející, na zahradní párty rádoby inteligentně konverzující, či v obchodě zbytečně utrácející. Postýlka by byla moc daleko a kočárek snad ještě dál.

 

Postupně jsme se se šátkem propracovaly i k venkovním procházkám v bdělém stavu. Tedy Sári byla bdělá značně a já po prokojených nocích někdy ve stavu blízkém náměsíčnosti. I přesto jsme si společně prošátkované chvíle moc užívaly. Sárince se nabízel pohled do širého okolí a na rozdíl od výhledu z kočárku se lidem mohla místo na hýždě čí podbřišky koukat z příma do očí.

 

Časem přibylo i ergonomické nosítko a s ním se zrodil i nosící tatínek a následně babičky. Už samy vědí, že se miminko pod kapuckou nosítka či pod šátkem nedusí a že symfonie jemných nádechů a výdechů toho drobečka pociťovaná na vlastním těle je opojná. Dokonce i prababička vyměnila poznámku „ty jí nosíš jako to dělají opice“ za obdivné až udivené „jak se v tom hnedka zklidní.“

 

Děkuji a blahořečím šátku za to, že nám stále dovoluje a od začátku umožnil být se Sárinkou spolu a spolu-prožívat svět. Díky němu si můžeme špitat a povídat o tom co právě vidíme, aniž bychom to vyprávěly celému vagónu metra. Díky němu se mužeme kdykoliv přitulit a opusinkovat, aniž bych se musela ohýbat či jinak přibližovat. Stačí sklonit hlavu asi o 30 stupňů a lípnout pusinku do vlasů. Také díky němu můžeme hrát různé hry s přískoky, nadskoky a dalšími pohyby, které nás jednoznačně zařazují do škatulky potrhloušů, bláznů a podivínů. A jen díky němu má Sárinka kontinuální pocit bezpečí a odvahu na ulici oslovovat cizí lidi a v tramvaji laškovně dělat na zachmuřené spoluobčany KUK. Miluji, když někoho provokuje pohledem či slovy a po dosažení svého – to je ulovení pohledu vybrané osoby se zastydí, přitiskne ke mně a kouká pro jistotu jen jedním okem. A to nemluvím o tom, kam jsme se díky němu podívaly. I ten nejterénnější kočárek by asi sklopil uši, zbledl studem a potichoučku vycouval.

 

Víte, že když se v pražské ZOO narodila gorilka Moja, její maminka ji 3 měsíce nedala dolů z těla? Až poté ji začala opatrně půjčovat gorilým příbuzným a dovolila jí se osamostatňovat a poznávat svět i mimo mateřskou ochranou náruč. Něco na tom je, zdá se mi...jen lidským maminkám přestaly na těle růst chlupy a začaly šátky.

 

Autorka: Tereza


 

 

Zpět

Diskusní téma: Náš milenec, sluha a věrný přítel

Datum 10.11.2008

Vložil Veronika

Titulek Jeeej ja mam klon :))

Odpovědět

Ahoj Johanka, tak si ma velmi potesila svojim clankom, ktory mi pripadal ako by som ho pisala o mne a mojej dcerke, ktora sa dokonca tiez mala volat Sarah ale kedze sme tak pomenovali moju 6rocnu segrusku tak je moja dcerka Ester :-)
No tesi ma ze nie som jedina psycho mamicka-satkarka zavisla na svojom dietati :-))

Datum 10.11.2008

Vložil Tereza z VM

Titulek Re: Jeeej ja mam klon :))

Odpovědět

Ahoj Veroniko!
Ester byla take v uzsim vyberu, ale Sarinka dala jasne najevo (uz davno pred lety), ktere jmeno ji patri.

Jedina milovnice satkovani urcite nejsi. Je nas moc a satkovaci manie se siri jako lavina ;-) kdo jednou zkusi a jeho miminko se necha, nemuze uz jinak. Navic si vychovavame dalsi satkovaci generaci. Sarinka uz doma take nosi panenky navazane na tele :-)

Diky za komentar a prijd se nekdy zase mezi nas podivat!

Datum 10.11.2008

Vložil olinka

Titulek krása

Odpovědět

Terezka, nádherne napísané. Úplne som to prežívala počas čítania článku.

Datum 10.11.2008

Vložil Tereza z VM

Titulek Re: krása

Odpovědět

Olinko, a prozivala jsi to jako nosenec, nebo jako nosnice? :o) Ja bych se obcas take moc rada nechala ponosit...

Datum 08.11.2008

Vložil Johanka

Titulek ;o)

Odpovědět

Nádherně a pravdivě popsané..úplně mě to "hladí"...
Děkuju ;o), Johanka.

Datum 09.11.2008

Vložil Tereza z VM

Titulek Re: ;o)

Odpovědět

Ahoj Johanko,

dekuji za oceneni. Jak tak pises, vypada to, ze jsi take pricuchla k nosici droze :-)