Zásady stravování dle čínské dietetiky

31.12.2008 15:12

V tomto článku napíšu jenom pár obecných pravidel čínského stravování, abychom se v tom lépe zorientovali.

Dietetika nebo způsob stravování je spíše odraz životního stylu, či doplněk léčby a je zejména preventivní záležitostí. Ale pokud je správně aplikována může být i lékem.

STRAVA by měla být: 

- co nejlépe stravitelná, abychom z ní získali co nejvíce energie

- pravidelná ( 2-5x denně, ideálně 3x denně) ne častěji, protože, žaludek potřebuje čas, aby se mohl vyprazdňovat. Jíst až při pocitu hladu, který stimuluje trávicí šťávy.

- jednoduchá ve smyslu nekombinovat hodně potravin dohromady - v žaludku a střevech pak vzniká kompost.

- ale pestrá - obměňovat a střídat potraviny

- dohromady jíst malé i velké, ale ne příliš slané a sladké, nechat vyniknout přirozenou chuť potravin.

 

Tradiční čínská medicína (TČM) rozděluje potraviny dle jejich tepelného účinku na tělo na:

  - studené: např. tropické ovoce, melouny, mléčné výrobky, kefíry, okurky a zakysané potraviny, mořské řasy, výhonky, sójová omáčka..

 - osvěžující: syrová zelenina, ovoce, saláty, oleje

 - neutrální: obiloviny, zelenina obsahující škrob, luštěniny, datle, fíky, jádra, semena, med…

 - teplá: oves, kuřecí maso, švestky, petržel, růžičková kapusta, obilná káva, sladká rýže, koření, kaštany, kokosové mléko…

 - horká : zvěřina, skopové, cibule, alkohol, čili, zázvor, česnek

Vařením a pečením se potraviny lehce zahřejí a stávají se chutnějšími a zdravějšími, tedy lépe stravitelnými.

60% stravy by mělo být z neutrální skupiny, kterou tvoří zejména luštěniny a obiloviny. Jsou energeticky vyvážené ani chladné ani moc teplé. Mají sladkou a jemnou chuť, vytvářejí hodně Qi= energie a harmonizují činnost orgánů.

Složení stravy: 60% obilovin, 15% luštěnin, 15% zeleniny, 5% ovoce, 5% masa a vejce.

V obilí je obsažena většina látek, které tělo potřebuje. Všechny obiloviny jako ječmen, pšenice, oves, pohanka, jáhly, kukuřice a rýže uklidňují duši a mají schopnost vyloučit z těla odpadní látky. Jsou sladké chuti, což je element země a té patří slezina.

Proto blahodárně působí na slezinu. Slezina dle TČM řídí trávení, zajišťuje tvorbu krve a vyrábí Qi- energii organismu. Slezině prospívají kromě obilovin i sladké plody např. dýně Hokaido, tykev, mrkev, brambory…

Dle čínské dietetiky by se mělo snídat teplé: polévky (jednoduché zeleninové nebo vývary) a kaše obilné a rýžové. Kaše je dobré vařit ve vodě a přidávat k nim sušené ovoce, oříšky, mandle, kokos, nebo semínka slunečnicové, sezamové…

Teplé polévky a kaše ráno nastartují metabolismus a podpoří trávení.

Trávení povzbudí také různé koření, které se přidává do jídel např. skořice, hřebíček, fenykl, aníz, řecké seno nebo pískavice, kardamon, zázvor, kmín….zahřívají slezinu.

Naopak termodynamicky studené jídlo, zejména přímo z lednice zpomalí metabolismus, ochladí tělo. Proto nesnídat jogurty, mléčné výrobky, bílé pečivo, koncentrované cukry, marmelády…chladem a kvašením dochází k překyselení těla.

V chladném období jako je podzim a zima by měla být zvýšená konzumace teplých potravin jako je zelenina + česnek, cibule, pórek, zázvor, koriander, majoránka , červené víno…

Ale přemíra teplých potravin např. masa, ostrých pálivých koření, kávy, červeného vína vede k vnitřnímu napětí, neklidu, podrážděnosti…

Lidem, kteří mají sedavé zaměstnání, málo se pohybují nebo je jim často zima, by měli konzumovat vařené potraviny - jsou výborné na odstranění vnitřního chladu.

Ženy mají od přírody méně Qi- energie a tepla než muži, za to ale více šťáv a krve. To je také důvodem proč jsou zimomřivější a častěji trpí pocitem chladu, ale můžou se stát matkami.

Tak do toho! Hodně štěstí a lásky při přípravě pokrmů pro vás a vašich blízkých.

Jídlo uvařené s láskou chutná nejlépe a je taky nejzdravější. 

Autorka: Lucia 

Zpět