Ranní „povzbuzovák“

04.11.2008 14:24

Dle čínského stravování (dietetiky) by se mělo snídat teplé. Kromě Dalajlámového čaje (viz. postřehy) jsou výborné teplé polévky (vývary) a kaše (rýžová, pohanková, jáhlová, ovesná…), protože léčí slezinu, jež má na starosti trávení, ráno nastartují metabolismus, krásně zahřejí a podpoří trávení.

A tady je jeden rychlý návod na teplou a výživnou snídani, když ráno nezbývá moc času.

1 lžička Misa  

2 lžičky Tahini ( sezamová pasta)

3 lžičky Lahůdkového droždí (sušeného)

(Snadno lze dostat v prodejnách zdravé výživy, také v Bio kvalitě).

Vše dát do hrnečku, zalít horkou vodou, zamíchat a vypít. Pokud se chcete více zasytit, můžete přidat např. rýžové nudle, pórek nebo kuskus.

Miso je fermentovaná pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitamíny, minerály a proteiny ve vyváženém složení, i vitamín B12.

Povzbuzuje životní sílu, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá také při srdečních chorobách.

Miso se nesmí vařit, aby se neznehodnotily výživné látky a vitamíny. Proto se do polévek, kaší a omáček přidává až nakonec.

Dobrou chuť.

 

Autorka: Lucia

 

 

Zpět