Podzim dle Číňanů čas plic a tlustého střeva

13.09.2009 20:34

Podzimu vládne podle tradiční čínské medicíny element kovu. Kov ovlivňuje plíce a tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá a stříbrná barva, bioklimatický faktor suchost a ostrá chuť. 

Plíce kontrolují funkci kůže, otevírání pórů, vylučování potu a pružnost kůže. Naše kůže je také přímé kontaktní místo s okolím a druhými lidmi. Za mnohé kožní onemocnění můžou nejenom špatné stravovací návyky a znečištěné prostředí ale také komunikační problémy dnešní „vystresované“ doby.

Co se orgánových poruch týče, tak za mnoho kožních nemocí jako např. dermatitídy, ekzémy či alergie projevující se na kůži mohou oslabené plíce či játra. Je hodně důležité zjistit všechny příčiny a změnit jídelníček. 

Další velmi důležitou funkci plic je aktivování imunitní energie, která prostupuje celým tělem a balí jej do neviditelného pláště. Tato ochranní energie funguje jako štít před všemi rušivým vlivy bioklimatickými a chemickými, před zářením ale také před nehodami a konflikty. Pro člověka ze Západu je to nepochopitelné, ale pro Číňana je to samozřejmá věc. Z čínského hlediska ( a ne jenom z čínského) totiž nehoda není náhoda, nýbrž přímý důsledek slabé imunitní qi.

Plíce a srdce jsou sídlem ducha a jejich stav je těsně spjatý s fyzickou a duševní kondicí člověka. Nehody, nemoci a konflikty mají svůj původ v negativních činech, slovech či myšlenkách , které zanechaly své stopy také v duši. Důsledkem je oslabení imunitní energie a s tím spojené bolavé zkušenosti. Tyto souvislosti poukazují na vzájemné propojení těla a ducha a ty je neradno podceňovat. Vždyť i moderní západní medicína považuje mnohé nemoci plic a tlustého střeva za psychosomatické. 

Tlusté střevo má za úkol zbavovat tělo škodlivin. Číňané říkají: „Co nevyloučí střevo, musí vyloučit kůže.“

Hodně kožních nečistot je způsobených přítomnosti vlhka a horka, které často vzniká z nesprávné výživy, především konzumací hodně mléčných výrobku a cukru , to dohromady spolu pěkně kvasí ,což je ideálním prostředím pro bakterie. Proti nečistotám kůže v mnoha případech pomáhá celozrnná rýže, která odvádí jedy z tlustého střeva.

Element kovu symbolizuje prostor a expanzi. Poznání pravé podstaty prostoru, zkušenost, že je duch neohraničen a že nemůže být zničen, působí proti pocitu strachu, existenční nejistotě a lpění na tělesnu a materiálnu a zároveň je zdrojem nekonečné radosti.

Právě prostor a expanze jsou nevyhnutelné pro zdravou funkci plic. Je-li člověk emočně zatížen, trpí strachem či smutkem, který zraňuje plíce. Dýchání je slabé, horní polovina těla svěšená. Když se cítíme být napadeni, ale neumíme zacházet s vlastní agresí, jsou ramena a trup napjaté, čímž se snižuje kapacita plic. Smutky a nespravedlnost vedou k potlačenému hněvu a obě emoce jak smutek , tak hněv poškozují element kovu a již v dětském věku mohou vyvolat onemocnění plic a tlustého střeva.

Dech, který náleží plicím, symbolizuje přijímání, vpouštění dovnitř a také vydávání a odpoutání se. Pokud je schopnost přijímání a vydávání porušena má to v duchovní oblasti následky v jednání s druhými lidmi. Projeví se nerovnováha v elementu kovu. Na jedné straně je porušené spojení s universem naším domovem, které nám má poskytovat důvěru, že jsme neustále se vším zajedno, a každé odloučení je jen iluze, na druhé straně je porucha spojení s ostatními lidmi. To se může projevit v izolaci a odtaženosti od ostatních. 

Porucha v rovnováze elementu kovu se může projevit i v přehnaném sklonu k čištění a hygieně. Pokud mají plíce a tlusté střevo málo energie, aby mohli dobře vylučovat, pak je velká touha po očištění alespoň zvenku.

Kovu jsou přirazeny také čich a instinkt a smysl pro spravedlnost. 

Bioklimatickým faktorem podzimu je suchost a ta poškozuje zejména plíce a tlusté střevo. U nás se tím myslí suchý vzduch, např. v kanceláři, čistírnách , přeplněných obchodech….

Zkuste si proto doma preventivně nainstalovat na topení nádobku s vodou, nebo fontánku.

Dle učení Feng Shui má tekoucí voda kromě zvlhčujícího efektu také schopnost udržet qi v pohybu a tím přináší do domu peníze. Tak to stojí za to zkusit, ne? 

Ostrá chuť která především na podzim prospívá plicím, otevírá povrch těla, ovlivňuje pohyb qi směrem ven, prostupuje tak tělem a uvolňuje stagnace. Avšak všechno s mírou, když to přeženeme tak naopak stav plic a tlustého střeva naopak zhoršíme. Třeba je vysušíme a přivodíme si suchý kašel nebo si způsobíme zácpu.

Ostrá chuť je většinou teplá a hraje velkou úlohu v léčbě nachlazení, které jsou na podzim docela časté. Pokud cítíte , ze na vás „něco leze“ zkuste si uvařit zázvorový čaj nebo si dejte svařené víno. K jídlu se doporučuje pokrm, který uvede do chodu plíce   a zvýší tak imunitu tj. pokrm s pórkem, cibulí či ostrým kořením. 

Dále jsou na podzim vhodné potraviny:

Obiloviny : oves, rýže

Zelenina: jarní cibulka, pórek, křen, syrová cibule, řeřicha, ředkvička, bílá řeďkev, chřest- všechno bíle- což je barvou kovu

Bylinky a koření: anýz, bazalka, saturejka, zázvor, kardamon, muškát, l

koriander, masala, kmín, bobkový list, hřebíček, tymián, oregáno, rozmarýn, pažitka, hořčice, lékořice, kopr, česnek, chilli, pepř, kari

Maso: jelen, bažant, srnec, prase

Nápoje: yogi čaj, rýžové víno, vínečko, grog, svařák, mátový čaj 

 

Přeji vám hezký barevný podzim.

 

Autorka: Lucia

Zpět