Zdraví a výživa

Zimní období – dle čínské medicíny - čas ledvin a močového měchýře

16.01.2010 15:38
Zima tohoto roku už o sobě dala patřičně vědět, a to nejen v podobě sněhové nadílky ale i počtem nemocných a nachlazených. Pro zajímavost, prevenci „zimních onemocnění“ a taky na zkrácení dlouhých zimních večerů čtěte následující řádky :-) Dle TČM patří zimě dva velice důležité orgány, a to ledviny...

Archetypální esence nejen na podporu ženství a mateřství

03.11.2009 14:50
S esencemi jsem se setkala před čtyřmi lety, kdy mi byly doporučeny jako podpora při cestě sebepoznání. Oslovily mě zvířecí esence, které mají v sobě energii zvířat. Každé zvíře má své jedinečné povahové vlastnosti, které jsou v esenci zapsány. Využívala jsem je jen pro svoji potřebu a vybírala...

Podzim dle Číňanů čas plic a tlustého střeva

13.09.2009 20:34
Podzimu vládne podle tradiční čínské medicíny element kovu. Kov ovlivňuje plíce a tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá a stříbrná barva, bioklimatický faktor suchost a ostrá chuť.  Plíce kontrolují funkci kůže, otevírání pórů, vylučování potu a pružnost kůže. Naše kůže je také přímé...

Pozdní léto – dle TČM – čas SLEZINY a ŽALUDKU

03.09.2009 14:39
Pozdnímu létu neboli období sklizně a časnému podzimu dle tradiční čínské medicíny náleží element ZEMĚ. Země představuje střed, stálost a stabilitu. Je to vyživující, vyrovnávající element, který nás doprovází celý rok a který v sobě spojuje všechna roční období. Zemi přísluší vlhkost, je...

JARO - čas Jater a Žlučníku z pohledu TČM

16.05.2009 16:24
Jaro je sice již v plném proudu, ale ráda bych napsala, co se s jarem, kromě květoucí a vonící přírody, ještě pojí. Podle TČM (tradiční čínské medicíny) je to element dřeva, který symbolizuje začátek, zrod a dětství, rychlý růst, vývoj, plánování a také začátek podnikání. Elementu...

Léčivý čaj z chryzantémy a kustovnice čínské

13.05.2009 19:47
Malý střípek z čínské medicíny na výživu očí Nedá mi nenapsat vám snadný receptík na přípravu čaje.   Stačí vzít pár květů Chryzantémy čínské + sušené plody Kustovnice čínské a dohromady je chvíli povařit, nebo alespoň zalít vařící vodou. Společně doplňují Yinovú složku jater a...

Elenin vitamínový koktejl

21.01.2009 13:24
Mám kamarádku z Řecka, která mě vždy dokáže překvapit nějakou netradiční lahůdkou – ať už v podobě informace, nebo návykové vitamínové bomby ve skleničce.   Tento recept prý našla na stránkách věnovaných józe. Nejsem schopna je zpětně dohledat a tak jen veřejně doufám, že se na mně...

SLZOVKA OBECNÁ

21.01.2009 10:04
Slzovka obecná nebo také „Jobovy slzy“ je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Ve zdravých výživách je k dostání také pod názvem Hatomugi (japonsky) nebo čínsky se jmenuje yi yi ren. V orientální dietetice se jí...

Švestičky UMEBOSHI

21.01.2009 09:58
Nedávno jsem si je také koupila a tak vám chci o nich něco málo napsat. Jsou to japonské švestičky s vynikajícími léčivými vlastnostmi. Nakládají se s červenými lístky rostliny Shizo a s mořskou solí. Nechávají se několik let v dřevěných kádích fermentovat. Velmi silný léčebný účinek...

Překyselení těla

31.12.2008 15:32
V dnešní době máme tendenci jíst hodně „kyselé“ stravy, která naše tělo překyseluje. Pramení z toho mnoho zdravotních problémů a potíží jako např. žaludeční, střevní, jaterní a oběhové potíže a poruchy látkové výměny (revma, diabetes - cukrovka), kožní, nervové a psychické problémy,...