Zimní období – dle čínské medicíny - čas ledvin a močového měchýře

16.01.2010 15:38

Zima tohoto roku už o sobě dala patřičně vědět, a to nejen v podobě sněhové nadílky ale i počtem nemocných a nachlazených.

Pro zajímavost, prevenci „zimních onemocnění“ a taky na zkrácení dlouhých zimních večerů čtěte následující řádky :-)

Dle TČM patří zimě dva velice důležité orgány, a to ledviny a močový měchýř. Dle teorie o pěti prvcích neboli elementech, těmto orgánům náleží element vody. Barvou v tomto období je modrá od světle, přes sytě modrou až po černou. Bioklimatickým faktorem je chlad a odpovídá jim slaná chuť. 

Ledviny kontrolují kosti, kostní dřeň, mozek neboli centrální nervový systém, zuby, vlasy, sluch a uši. Mají také veliký vliv na sexuální oblast, na plodnost, potenci a libido. Genetické vlohy a konstituce novorozeného dítěte závisí na tom, jal silné mají rodiče ledviny. V Číně je běžné, že budoucí rodiče až dva roky před plánovaným početím potomka posilují Qi (energii) sleziny a ledvin výživou a tělesným cvičením zvaným Qi Gong.

Dle Tradiční Čínské Medicíny (TČM) je organizmus vyživovaný dvěma hlavními energiemi, které se nazývají prenatální a postnatální Qi (energie). Zdrojem prenatální Qi jsou ledviny, a je to energie, kterou si člověk přináší s sebou při narození. Skládá se ze dvou složek, jedna je zděděná od rodičů, obsahuje genetické dispozice, např. vzhled a kulturou dané charakterové vlastnosti. Druhá složka je označovaná jako „kosmická Qi“ ta má Božský původ, a taky v sobě zahrnuje otisky duše z předešlého života.

Množství prenatální Qi, která je uložená v ledvinách je určené při narození a nedá se doplnit. Proto jsou všechny čínské metody jako zdravotní cvičení, či už pohybové umění Qi Gong, nebo taoistické a meditační praktiky, čínská bylinní léčba a taky dietetika, akupunktura, moxování a další určené k vytvoření, co největšího množství postnatální Qi. Dělá se to proto, aby odčerpávání té prenatální Qi bylo co nejmenší. 

V zimě je ohrožený především tzv. Yang ledvin - neboli teplotní aspekt. Když má tělo nedostatek yangu, znamená to, že má málo energie a tepla. Na tělesné úrovni se to projevuje zejména: pocitem chladu v bedrech a v podbřišku, studenými nohami, zatuhnutím a bolestmi zad, častým močením v noci, poklesem libida. Při velkém oslabení ledvin se může vyskytnout i neplodnost a neschopnost početí. Navíc se člověk cítí celkově slabý, někdy může být agresivní, někdy má deprese. 

Může dojít ale i ke stavu, kdy je v ledvinách nedostatek šťáv - neboli yinu. To se naopak projevuje pocity horka, neklidu, můžou být přítomné poruchy spánku, nervozita, podrážděnost. V noci dochází k pocení a pocitu horkých nohou. Pak mohou vznikat problémy, které souvisí s nedostatkem hmoty např. osteoporóza. 

Močový měchýř, jeho hlavní funkcí je vylučování nashromážděné moče a závisí na zdravé funkci ledvin. Jedno čínské rčení praví, že „když jsou slabé ledviny, měchýř tvoří horko“. Proto jsou zejména u žen velice časté chronické záněty močového měchýře. Na něm se často podepisuje i přílišný stres a tlak. Jinou příčinou může být i průnik chladu zvenčí, který usnadní slabost yangu ledvin. Meridián močového měchýře se vychýlí z rovnováhy v důsledku neklidu, netrpělivosti a paniky. 

Emocí ledvin je strach. Strach také nejvíce oslabuje ledviny. Tady platí lidové rčení : „kdo má strach, má plné kalhoty“ a je sklíčený. Strachu předchází nejistota. Kdo je nejistý, dostane snáze strach než někdo, kdo se cítí jistě. Stabilita, jistota a stálost, vytrvalost a silná vůle jsou známkou silného elementu vody a dobrého stavu ledvin.

Barvou elementu vody je tmavě modrá až černá. Proto ledviny posilují černé potraviny jako: mořské řasy, sojové boby, černé fazole, také plody moře a luštěniny, protože tepelně působí na ledviny. Ledvinám také prospívá slaná chuť. Slaná strava uvolňuje hlen, má projímavé a změkčující účinky. Sůl v malém množství zvyšuje objem šťáv a krve. Přemíra soli ale škodí a dělá v těle pravý opak. Způsobuje, že se tělo vysušuje a tuhne. Bohužel pak je tuhé nejenom tělo ale i duch.

Vhodné potraviny, které posilují ledviny:  

Ryby: úhoř, treska, platýz, tuňák, losos, všechny uzené ryby a plody moře a mořské řasy (kombu, arame, wakame, nori…)

Mléčné výrobky. parmezán

Maso: vepřové, nakládané, uzené, solené a sušené

Luštěniny: fazole adzuki, hrášek, čočka, sojové boby- zejména černé

Koření: sůl, sójová omáčka tamari a shoyu

Ostatní: miso, houba mu erh, olivy, švestičky umeboshi

Nápoje: minerální voda, čistá pramenitá voda

 

Přeji pohodové, zasněžené ale slunečné dny.

 

Autorka: Lucia 

Zpět