Rituály pro děti - desatero snadných kroků

05.01.2015 17:45

"A teď zhoupnu já tebe, mami!"
Znáte to, když vám děti naordinují stejnou medicínu, kterou předtím dostaly od vás?

Tentokrát šlo o Silvestrovský rituál, který jsem spontánně vymyslela, když jsem viděla, že na děti začíná lézt nebezpečná choroba - nuda domácis.

Ale ještě než napíšu, co se nám z tohoto nápadu vyklubalo, dám vám pro inspiraci návod, abyste si mohli, pokud tak ještě neděláte, vymyslet rituál svůj. A ne jen na oslavu posledního dne roku...ale na jakýkoliv přelomový okamžik, který stojí za uctění.

Pokud váháte, proč byste měli do nějakého rituálu s dětmi investovat svoji energii, tak tady máte stručný přehled mých PROTOŽE:

  • uděláte zvolenou událost mnohem lépe zapamatovatelnou
  • strávíte kvalitní čas ve spolupráci s dětma
  • dostanete se do prožitku Tady & Teď - tedy do krásné přítomnosti
  • apelujete na duchovní rozměr a probouzíte hlubší složky bytosti
  • oslavujete a uctíváte život v jeho promněnlivost
  • vyjadřujete svojí radost z přechodu z jedné etapy do druhé
  • dáváte dětem mezník - od kterého se mohou snadno odrazit do dalšího období
  • vyplňujete díru, která je v naší společnosti vytvořena absencí přechodových rituálů

Pokud vás seznam navnadil a chytla se vás myšlenka, že byste s dětmi rádi nějaký rituál zrealizovali, nabízím těchto deset bodů. Berte je jako volnou inspiraci, kterou si sami vymodelujete podle vlastních potřeb a rodinného klimatu. Některé body třeba nevyužijete vůbec, některé si upravíte, nebo si přidáte další.

1. Pečlivě zvolte událost, kterou rituálem oslavíte

Mohou to být klasické mezníky jako jsou třeba narozeniny, ukončení či zahájení docházky - studia. Pak oslavování rytmů přírody a kulturních svátků - přechod jednotlivých ročních dob, Vánoce, Silvestr, Velikonoce a další. Můžete oslavit jakoukoliv mimořádnou událost - třeba zvládnutí nějaké náročné dovednosti - jízda na kole, plavání, půjčování hraček, první vystoupení před obecenstvem.  Za pozornost stojí proměny těla - vypadnutí prvního zubu, u dívek příchod mestruace, u kluků třeba vstup do dospívání. Dále se nabízí množství zcela individuálních příležitostí k oslavě rituálem. Například přivítání nového dítěte v rodině, stěhování, nákup nového kola či auta, vykonání dobrého skutku, zvládnutí náročné situace atd.

2. Do rituálu zapojte všechny zúčastněné, kteří o to stojí

Tedy každý by měl dostat nějakou funkci, aby byl akční - předem se domluvte, kdo co chce dělat. Např. někdo má roli andělského ochránce, někdo je držitelem ohně, další obchází s vonnou tyčinkou, další zvoní zvoncem, někdo může být předříkávač. Všechny funkce jsou samozřejmě stejně důležité a děti se v nich mohou střídat, bude-li poptávka.

3. Oslovte vícero smyslů

Zrak bude aktivován asi automaticky, ale pokud ho můžete podpořit tím, že budete mít při rituálu kolem sebe krásno, či použijete výjimečné pomůcky, je to ideální. Sluch je dobré probudit zpěvem či rytmickým přeříkáváním a jednoduchým muzicírováním. Čich můžete naladit éterickými oleji, nebo vonnou tyčinkou. Hmat se dá stimulovat manipulací či držením rituálních předmětů (kamínků, svíček, květin, hudebních nástrojů, jídla ... fantazii se meze nekladou). A pokud uznáte za vhodné, přizvěte k oslavě i chuť - to máte jistě dobře nacvičené :) Nabídnutí rituálního pokrmu a oslavného nápoje děti vždycky dostane a rozradostní.

4. Dejte důraz na rytmizaci

Tlesknutí, cinknutí, počítání, nebo zadupání v určenou chvíli děti vtáhne do děje a zpřítomní je. Navíc je snadno provede dynamikou rituálu a učiní obřad čitelným. Čím více děti zapojíte do rytmu, tím lépe.

5. Zvolte srozumitelnou a stručnou průvodní řeč

V tomto případě je méně více. Není třeba vysvětlovat. Pokud děti předem vědí, proč rituál děláte, tak  intuitivně nacítí, o co se při realizaci rituálu jedná. Ovšem je důležité, abyste cíl rituálu měli v mysli jasně uchycený vy. Stačí je tedy vést dějem pár slovy, které můžete vyskládat do rýmů, či hesel, které se opakují. Pokud máte inspiraci, můžete vymyslet i popěvek.

6. Prožitek je víc, než mnoho slov. Zapojte tělo!

Hýbejte se a způsobujte si příjemné tělesné prožitky - držení se za ruce, pohlazení, podepření, uklánění, točení, kotrmelce, houpání, vyskočení, objímání...

7. Udržte rituál v jednoduchosti

Nekombinujte, nechtějte sdělit nesdělitelné. Mám zkušenost, že čím prostší a jasnější je koncept, tím snáze se do něj děti dostanou a o to více si z rituálu odnesou.

8. Délku přizpůsobte věku a složení dětí

I pětiminutový rituál můžemít velikou sílu, pokud se do něj prožitkově položíte a dětem ho zprostředkujete s veškerou úctou.

9. Buďte připraveni improvizovat

Jak jistě víte, tak s dětmi bývá lecos jinak, než jak si předem navymýšlíme. Zásada je, že není třeba lpět na nachystaném scénáři, ale je důležité udržet děti v prožitku, a tak přistupte na jejich inovace a nepředvídané nápady. Mnohokrát mají děti mnohem lepší schopnost vyjádřit niterné procesy gesty, než jakou máme my, dospělí. Buďte si vědomi svého záměru a současně nechte děti být spolutvůrci, pokud o to stojí, a hrajte si s nimi.

10. Užijte si to.

Rituál je vyjádřením úcty k životu a ta se manifestuje radostí. Pokud by měl být pro vás rituál otrava, tak se na něj raději vykašlete. Pak totiž nebude fungovat a místo vytvoření posvátného okamžiku se vám dostane znuděnosti dětí, chaosu a nespolupráce. Děti moc dobře vycítí, jestli něco děláte jen na oko, protože jste si to někde přečetli, nebo to žijete! Když se vám povede rituál udělat přesvědčivě, je velká pravděpodobnost, že děti strhnete a zažijete mimořádné chvíle spolupráce a až mystické atmosféry.

A jak se tedy vykuklil náš Silvestrovksý rituál?
Nejprve si starší dcera lehla na zem na břicho a já jsem kolem ní kroužila vonnou tyčinkou, zatímco ona říkala, co by ráda v roce 2014 zanechala a nebrala si to s sebou do nového roku. Nejprve nevěděla, co po ní chci, ale když jsem jí dala návrh, rychle se chytla a rozhodla se rozloučit například s nedorozuměním s kamarádkami ve škole.
Mladší syn měl za úkol po každém prožitku k uzavření cinknout na tibetský zvon.
Pak se dcera otočila na záda a za dalšího cinkání o ovoňování říkala, za co může uběhlému roku poděkovat - například za to, že hodně jezdila na koni a k Vánocům dostala vytoužená zvířátka.
Pak jsme to samé provedli se synem. Když měl odcinkáno, tak se děti prohoupaly k novému roku. Jeden po druhém si lehly do houpačky na aero jógu a já jsem je 15x mohutně zhoupla. Ten druhý, na zemi stojící, nahlas počítal a každé číslo doprovodil zazvoněním.

Pak padla ona věta ze začátku článku. Nebylo vyhnutí, do houpačky jsem se musela schovat já, následně tatínek a nakonec i babička s nejmladší, 9ti měsíční dcerkou.

Nakonec jsme se sesedli u rodinného stolu a pronesli přípitek dlouho touženou, bublinkovou limonádou.

Tím rituál skončil a plynule přešel do karbanického kroužku, ve kterém jsme až do dětského zívání mastili Prší.

Myslím, že jsme si všichni Silvestrovský večer užili a zároveň se rituálem odlišil od všech ostatních zimních večerů všedních dnů. A já věřím, že jsme zároveň v této hře zasadily pěkné semínko, které v novém roce vyroste.

Myslím, že už je na čase, abychom vědomě používali duchovní dary, kterými jsme byli obdarováni a zasvětili do nich naše děti. Domácí rituály jsou přiozeným způsobem, jak se buduje rodinná pospolitost a spiritualita.

Jestli podle tohoto návodu nějaký rodinný rituál zrealizujete, podělte se se mnou. Když se sejde víc příběhů, dám je do jednoho článku a uveřejním jako další inspiraci.

Tereza
 

Zpět