Pozdní léto – dle TČM – čas SLEZINY a ŽALUDKU

03.09.2009 14:39

Pozdnímu létu neboli období sklizně a časnému podzimu dle tradiční čínské medicíny náleží element ZEMĚ.

Země představuje střed, stálost a stabilitu. Je to vyživující, vyrovnávající element, který nás doprovází celý rok a který v sobě spojuje všechna roční období.

Zemi přísluší vlhkost, je zdrojem vyživujícího yinu, který s pomocí energie (qi) dává vzniknout hmotě a životu.

Země také symbolizuje střední věk, zralost, stabilitu a potřebu seberealizace, a to všechno vede k založení rodiny a kariéry. Země je odpovědná za výživu a plodnost, mateřskost a bezpečí. Dítě pro svůj vývoj taky potřebuje klid a bezpečí. Také vytvoření a udržování domova patří k základním instinktům a potřebám matky či ženy obecně, takže hurá…..holky tohle je naše období :-). 

Období sleziny a žaludku, žluté barvy, vlhkosti a sladké chuti. 

Slezina a slinivka mají společný meridián. Číňané tyto dva orgány nerozlišovali.  A protože se ve staré Číně nesmělo pitvat, neznali anatomii tak dobře jako dnešní západní medicína.

K slezině patří žaludek, oba jsou orgány země a mají za úkol vytáhnout energii z potravy a přetvořit ji na vlastní energii těla - jsou zdrojem tzv. postnatální energie.

Slezina vládne šťávám a tak zodpovídá za výživu a zvlhčování tkání a svalů a tím, že vyživuje svaly určuje i jejich sílu. Další její funkcí je udržovat krev v cévním řečišti a také orgány na svém místě. Takže když máme oslabenou slezinu, může se to projevit snadnou tvorbou modřin, také celulitidou, protože kde je málo qi, tam je málo krve, tedy krevní oběh je zpomalen a kritické partie jako zadeček či stehna a boky nejsou dobře prokrvovány, je zpomalená látková výměna a dochází k zadržováni vody a k tvorbě tukových polštářků.

Téměř vždy je při oslabené funkci sleziny přítomna únava a neschopnost koncentrace, často také řídká stolice s nestrávenými zbytky potravy či poruchy trávení jako nadýmání, škroukání apod., dále pokles orgánů např. výhřez konečníku, dělohy či někdy přítomnost hemoroidů. Dalšími častými příznaky jsou studené ruce a bledost obličeje.

Zažívací ústrojí je slabé a studené, metabolismus zpomalen, jsou tendence k nadváze, v těle vzniká chlad - tomu se říká, že jde o nedostatek yangu.

Když tento stav trvá dlouho a navíc to ještě zhoršujeme pojídáním množství syrové stravy, studeného ovoce, mléčných výrobků a bílého cukru, dochází také k oslabení yangu ledvin.

Co se žaludku týče, ten vydrží poměrně dlouho, než se nemoc projeví, snese toho hodně. Spolu s tlustým střevem žaludek vytváří vnitřní ochranný štít proti nemocím a také je spolu se slezinou základním centrem imunity.

Energii žaludku oslabují zchlazující jídla a chladné nápoje, taky nepravidelná a uspěchaná konzumace potravin, závažné hovory a hádky při jídle, stres a taky příliš horké jídlo, ostré koření, káva, přemíra alkoholu, jídlo před spaním….

Člověk spjatý se zemí se vyznačuje stabilitou, zdravým selským rozumem a praktickými schopnostmi.Tito lidé se všude cítí doma, jsou soucitní, sympatičtí a sebejistí. Svůj život drží pevně v rukou a je na ně spolehnutí. To, co dělají, má hlavu a patu a je trvalého rázu, proto jsou údajně dobrými obchodními partnery.

Je –li země „příliš těžká“ trpí duševno a člověk je tvrdohlavý, neústupný, netolerantní a nepružný. Věří jen tomu co vidí a nepodstupuje žádné riziko.

Když naopak element země chybí je větroplach a snílek, má kreativní myšlenky, ale málokdy je uskuteční.

Při nedostatku qi ve slezině má člověk tendence k zádumčivosti, přemítání, stále si dělá starosti a přemýšlí co všechno by se mohlo stát. Zabývá se však jen svou vlastní osobou.

Lidé se slabou energii sleziny neustále hledají vnější jistotu jako vyrovnání chybějící jistoty v jejich nitru. Může to být způsobeno tím, že v dětském věku měli nedostatečný pocit, že jsou skutečně přijímáni a vítáni. Hned je ohrožena prvotní důvěra a pocit bezpečí. Potřebují hodně pozornosti a náklonnosti a často mají velké problémy v odpoutání se ve vztazích.

Pozor na vlhkost! Když jsme delší dobu vystaveni vlhku zvenku, tedy klimatu, vlhkému bytu, je jakákoliv obrana těla obtížná a můžeme snadno onemocnět. Proto na podzim pozor na vlhké vlasy, mokré oblečení a podobně. Taky mnoho žen má slezinu oslabenou v období menstruace.

Orgánům země prospívá sladká chuť, žlutá a hnědá barva.

Vhodné jsou zejména potraviny :

Obilí: rýže, proso, polenta, kukuřice

Zelenina: dýně, mrkev, sladké brambory, cibule, fazole, kedluben, zelí

Ovoce: meruňky, broskve, švestky, datle, fíky, banány, hrušky, hrozny

Koření: fenykl, skořice, šafrán, vanilka

Oleje: olej z dýňových jader, řepkový, lněný, sezamový, slunečnicový, olej z pšeničních klíčků

Mléčné výrobky: máslo, kravské mléko

Ostatní: houby lesní, shiitake, hlíva ústřičná, ořechy: lískové, dýňová semena, slunečnicová semena, mandle, sezam, kuzu

Sladidla: med, slad, rýžový sirup, melasa

Nápoje: fenyklový čaj, lékořicový čaj, čaj z kukuřičných vlasů, šťáva z hroznů

Příjemné zemité babí léto.

Autorka: Lucia

Zpět