O čarodějovi, který neměl rád Vánoce

24.12.2008 10:09

 „To je hrůza, takové práce. Běž si hrát sám, já musím ještě připravit spoustu věcí na Vánoce,“ řekla máma Péťovi. „Mami, ty jsi taky začarovaná?“ zeptal se jí. „Ne, proč bych měla být začarovaná?“ nechápavě zakroutila hlavou máma. Péťa běžel do pokoje a přinesl malou pohádkovou knížku a ukázal mámě pohádku O čarodějovi, který neměl rád Vánoce. „Ani nevím, že máš tuhle knížku,“ podivila se maminka a začala si pohádku číst.

Byl jednou jeden čaroděj. Každý rok na Vánoce se k němu slétávaly všechny kouzelné bytosti a společně se radovaly, zdobily stromeček a pekly cukroví, které pak zase společně mlsaly. Byla to jediná chvíle v roce, kdy se mohly takhle sejít a společně se radovat.

Každým rokem našel čaroděj pod stromečkem nejvíce dárků a zakládal si na tom. Ale o jedněch Vánocích dostala malá bludička o jeden dárek navíc. „Tak to teda ne,“ zakřičel rozzlobený čaroděj, když už pod stromečkem pro něj nezbyl žádný dárek. „Všichni se radujete, to jste asi dostali přesně to, co jste si přáli. Já dostal jen pár cetek, které bych si uměl i sám vykouzlit. Všechny vás tu hostím a ani nedostanu nejvíce dárků. Proklínám Vánoce. Když ne já, tak ať si už Vánoce nikdy nikdo neužije.“ To řekl čaroděj a odešel.

Od té doby byly Vánoce zakleté. Kouzlo fungovalo jak na kouzelné bytosti, které se už nescházely, tak i na lidi. Ti se stejně jako čaroděj začali dívat jen na to, kolik dostali dárků, jestli jich mají nejvíce a jestli jsou dost velké. Skrze kouzlo už za nimi neviděli toho, kdo jim dárek z celého srdce dával a třeba i sám vyráběl. Místo zastavení se s přáteli je kouzlo nutilo na Vánoce jen pobíhat a rozčilovat se. Kouzlo proměnilo i pečení a mlsání na noční můru.

 

Jediný, kdo nepodlehl čarodějovu kouzlu, byla malá bludička a s ní všechny děti, které si umějí Vánoce užít po svém. A tak kdo se chce čarodějova prokletí zbavit, musí si alespoň jedny Vánoce místo příprav a pobíhání hrát s dětmi nebo jim třeba přečíst pohádku. Jedině tím bude prokletí Vánoc zlomeno.

 

„Vidíš, mami, právě jsem ti pomohl zlomit to kouzlo,“ řekl Péťa mamince, když dočetla.

 

Autor: Radek

Zpět