Jak na špatné spaní miminek

18.10.2008 14:46

Všimla jsem si, že mnoho miminek v dnešní době má problémy s kvalitním nočním spánkem. Často se budí, vyžadují neustálé kojení a ráno jsou nevrlá, stejně tak jako jejich nevyspalé a utahané maminky. Možné důvody, proč se tak děje, nechám na samostatný článek. Zde vám navrhnu podpůrnou metodu, kterou můžete miminkům pomoci překonat noční neklid.

 

Účinné a dětmi velmi oceňované je předem je upozornit na to, co se bude dít. Například jim můžeme říct, že teď si budou ještě chvíli hrát, pak se budou koupat, pak oblékat, poté dostanou mlíčko a pak už budou krásně až do rána spinkat. Toto doporučuji říkat i kojencům a novorozeňátkům. Budou pak jednotlivé úkony lépe přijímat a navykají si tak i na pravidelný režim. Hlavně budou klidnější, protože budou vědět, co bude následovat. I nejmenší děti potřebují vědět, že s nimi počítáte a že vnímáte, že to jsou moudré a chápající bytosti.

 

Když dáváte miminko večer spát, je vhodné dodržovat stále stejný rituál. Ten navodí pocit jistoty a dá dítěti jasný vzkaz, že se blíží doba spánku. Koupání, péče o kůži, masáž, česání a krmení, ať už v jakémkoliv pořadí, se postará o připravení těla na noční odpočinek.

 

Pak je třeba připravit a zklidnit mysl dítěte. Dobře působí zpívání ukolébavek a mentální úklid, neboli zpětné odříkání toho, co jste ten den zažili (nejdříve se zmiňuje bezprostřední minulost a postupně se pokračuje přes důležité momenty až se skončí u rána dne, který se právě chýlí ke konci).

 

A teď to nejdůležitějši. Čeká vás zapůsobit na dušičku dítěte a jeho podvědomé strachy či obavy. Proto je třeba zapojit i sílu mysli, respektive představivosti. Každá maminka si najde svůj rituál, který jí připadá vhodný a zapadá do její filozofie života. Cílem je dát miminku pocit bezpečí a ujistit ho, že jste stále s ním a že se může spánku v klidu odevzdat. Konkrétně to může vypadat třeba takto:

 

Maminka stojí u postýlky, nežně se děťátka dotýká, povídá mu a vše řečené si v mysli živě představuje. „Lásko moje, obaluji tě do ochraného světla mateřské lásky. Zároveň volám archanděla Rafaela, aby se postaral o regeneraci tvého těla. On tě zahalí zelenkavým světlem svého léčení. Teď poprosím tvého anděla strážného, aby tě doprovázel do snového světa. Tam jsi v bezpečí. Máš tam své andělské kamarády a můžete si spolu vyměňovat zkušenosti. Také ti připomínám, že uprostřed hrudi más věčné světýlko, ke kterému se můžeš kdykoliv obrátit, pokud tě přepadne třeba strach a ono ti ukáže cestu ven. Pak chci, abys věděl/a, že jsem stále s tebou. I když jsem třeba v jiné místnosti, stále jsem s tebou spojená poutem lásky. Spi v klidu a míru. Až se ráno probudíš, přivítáme nový den a budeme si spolu zase krásně hrát.“

 

Toto berte prosím pouze jako inspiraci a najděte si svá slova, která budou pro vás přirozená. Večerní rituál by měl obsahovat ujištění, ubezpečení, nabídnutí možnosti, kam se může dítě obrátit v případě strachu či pochybností. Jinak se fantazii meze nekladou.

 

Maminky, pokud také v noci špatně spíte, vyzkoušejte tuto nevinnou, avšak účinnou metodu a podělte se s námi, jestli také u vás přinesla své ovoce.

 

Autorka: Tereza

 

 

Zpět