Švestičky UMEBOSHI

21.01.2009 09:58

Nedávno jsem si je také koupila a tak vám chci o nich něco málo napsat.

Jsou to japonské švestičky s vynikajícími léčivými vlastnostmi.

Nakládají se s červenými lístky rostliny Shizo a s mořskou solí. Nechávají se několik let v dřevěných kádích fermentovat. Velmi silný léčebný účinek umešvestek objevili v Číně již před tisíci lety. Již lékařské spisy staré Číny obsahují zápisy o léčebných kvalitách umešvestek. Přestože umešvestky pocházejí z Číny, lepší kvality dosahují v Japonsku, protože tam rostou na specifických půdách a klimatu a obsahují více přírodních kyselin a minerálů.

Jsou vhodné na posílení imunity, na doplnění minerálních látek či doplnění enzymů a také jako podpůrná léčba při nemocech. Nemají žádné vedlejší účinky jako mají chemické léky.

Působí hlavně při žaludečních potížích, při pálení žáhy a potížích se sekrecí žaludečních šťáv ( v situaci, kdy máme příliš mnoho nebo příliš málo žaludečních kyselin).

Také při ranních nevolnostech v těhotenství.

Při oslabení, při náchylnosti k nemocem, při nachlazení.

Při anemii - chudokrevnosti.

Při bolestech hlavy, únavě a podobně, jsou dobré na léčení „kocoviny“.

Mají výbornou neutralizační schopnost při překyselení organismu.

Umí také zlikvidovat střevní parazity, kvasinky a plísně v trávicím traktu.

Švestičky podporují funkci jater a střev. 

Mají zvláštní slano-kyselou chuť. Nejlepší je vzít si jednu švestičku ráno nalačno.

Také vynikající pomocník v kuchyni je Umeocet, který vzniká při výrobě švestiček Umeboshi. Jeho slanokyselá chuť se hodí na ochucování pokrmů, které se pak už nemusí solit. Například salátů, polévek, omáček či luštěnin.

Pomáhá také při kožních problémech. Posiluje trávení a stimuluje funkci střev - při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta. Pokud je to pro někoho moc silné, může si jej smíchat se šálkem horké vody a pít po dobu trvání obtíží.

Umeocet používáme léčebně tak, že dáváme 1-2 lžičky do sklenky vody a vypijeme. Výborný je také pro sportovce, protože váže v těle vodu a dodává mu cenné látky, které se při fyzické námaze hodně spotřebovávají.

S dalších Ume produktů je na trhu:

Umepasta -je to dužina ze švestiček umeboshi, která se vyrábí odstraněním pecky a rozmačkáním na pastu. Pomáhá neutralizovat vnitřní prostředí a je vhodná jako zdroj minerálů, stop. prvků a enzymů pro maminku i pro miminko v bříšku.

Dužina švestek v sušené formě se dá koupit v tabletách. Preventivně na doplnění minerálů do organismu. Podává se nalačno - 2 x denně 2 kuličky. Doporučuje se těhotným ženám, ale i dětem od raného věku.

Autorka: Lucia

Zpět