SLZOVKA OBECNÁ
21.01.2009 10:04Slzovka obecná nebo také „Jobovy slzy“ je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.
Ve zdravých výživách je k dostání také pod názvem Hatomugi (japonsky) nebo čínsky se jmenuje yi yi ren.
V orientální dietetice se jí připisují detoxikační účinky, neboť umí:
- vytahovat hnis a pročišťovat horko z různých abscesů a zánětů kůže, používá se při léčbě akné, protože má příznivý vliv na pleť
- odstranit bolesti svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
- podpořit funkce sleziny a trávení při nechutenství, kašovité stolici či průjmu a také pomáhá při otocích
Je vhodná jako přípravek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů.
Pozn. Já ji nejraději přidávám k rýžové kaši 2/3 rýže, 1/3 slzovky. Nebo ji vařím ve vodě spolu s mořskou řasou (např. Kombu), protože urychluje vaření. Obiloviny rychleji změknou a ještě se s řas uvolní kopu důležitých látek a minerálů. A potom to vypiji jako léčivý čaj.
POZOR!
Neměla by se konzumovat v těhotenství , protože údajně může při jejím častém užití dojít k sníženému množství plodové vody!
Autorka: Lucia
———
Zpět