SLZOVKA OBECNÁ

21.01.2009 10:04

Slzovka obecná nebo také „Jobovy slzy“ je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

Ve zdravých výživách je k dostání také pod názvem Hatomugi (japonsky) nebo čínsky se jmenuje yi yi ren.

V orientální dietetice se jí připisují detoxikační účinky, neboť umí:

  1. vytahovat hnis a pročišťovat horko z různých abscesů a zánětů kůže, používá se při léčbě akné, protože má příznivý vliv na pleť
  2. odstranit bolesti svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
  3. podpořit funkce sleziny a trávení při nechutenství, kašovité stolici či průjmu a také pomáhá při otocích

Je vhodná jako přípravek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů.

Pozn. Já ji nejraději přidávám k rýžové kaši 2/3 rýže, 1/3 slzovky. Nebo ji vařím ve vodě spolu s mořskou řasou (např. Kombu), protože urychluje vaření. Obiloviny rychleji změknou a ještě se s řas uvolní kopu důležitých látek a minerálů. A potom to vypiji jako léčivý čaj.

POZOR!
Neměla by se konzumovat v těhotenství , protože údajně může při jejím častém užití dojít k sníženému množství plodové vody!

 

Autorka: Lucia

Zpět