Příprava na přirozený porod

16.09.2008 12:42

Porod miminka je jako malý zázrak. Neděje se nám to každý den, a proto je dobré se na porod a jeho průběh dopředu připravit. Je důležité si jej dobře promyslet, zjistit si možnosti, jak vést porod, meditovat a mluvit o porodu s ostatními maminkami a tatínky, kteří už podobnou zkušenost mají.

Mluvit s miminkem

Je velice důležité připravit na porod nejenom sebe, ale i miminko, které si celý porod řídí a bez jehož pomoci to nejde. Prostě počítat s ním a nevynechat ho ze „hry“. Můžeme miminko poprosit o pomoc. Požádat ho, ať dá vědět, kdy je ten správný čas pro jeho narození, aby pomohlo nachystat porodní cesty.

Průběh porodu je dobré si vizualizovat do co možná nejmenších detailů, rozjímat o tom tak, aby vše proběhlo v co největší pohodě a klidu.

Miminko si potom samo řekne, co potřebuje, jestli chce pomoc - zásah zvenčí, nebo prostě potřebuje jen dostatek času a víru, že to s maminkou společně zvládnou.

Vizualizace porodu

Nejdříve se přivítáte s miminkem a naladíme se na něj. Můžete si představit, jak miminko leží v bříšku, co dělá, jak mu tam je. Nejčastěji je miminko v poloze hlavičkou dolů. Pokud má jinou polohu např. směřuje dolů zadečkem, nožičkou, ručičkou nebo ramínkem, můžete ho požádat, aby se otočilo a vysvětlit mu, že pro oba bude nejlepší a nejsnadnější, když půjde napřed hlavičkou. Poté s ním projdete celý průběh porodu tak, jak to v danou chvíli umíte.

Představíme si, jak odtéká plodová voda, která je teplá a čirá. Po dozrání porodních cest, tedy po zkrácení a rozšíření děložního čípku, začínají kontrakce. Nejdříve jsou kontrakce pomalejší a mírnější, aby si miminko zvyklo a vědělo, co bude následovat. Postupně se kontrakce zesilují. Mimi tam má méně místa a cítí tlak na tělíčko. Můžete ho ubezpečit, že je vše v pořádku, že je to nutná fáze, kterou musíte spolu oba zvládnout, a že se na něj moc těšíte.

Kontrakce jsou pravidelné a silné. Vy tlačíte, využíváte sílu, kterou máte k dispozici, jste pořád v naladění na vaše děťátko. Miminko se posouvá směrem dolů, kde za chvíli spatří světlo.

Řekněte mu, že za chvíli už bude na světě, už budete spolu. Bude tam ale trochu zima a příliš světla, které ho může oslepovat a cizí hlasy, které nezná. Tak ať se neleká, nemá strach, už na něj čekáte a hned si ho přitulíte k sobě, aby se zahřálo. Vzájemně se přivítáte a pohlédnete si do očí. To je určitě jeden z nejkrásnějších momentů, oba zažíváte pocity štěstí a vděčnosti. Pak následuje odstřižení pupeční šňůry, kterou miminko už nepotřebuje, protože už může dýchat nosem. Upozorníme ho na toto oddělení. Pupečník je dobré nechat dotepat, až poté odstřihnout. Ještě následuje vypuzení placenty, představíte si jak se lehce odlučuje od stěn dělohy, je celá a hladká.

A poté si můžete představit také první kojení, přisátí se miminka k prsu ke spokojenosti obou. Oba záříte štěstím a všechno je, jak má být.

Jak si ještě můžete pomoci?

Např. úleva od porodních bolestí. Kontrakce prodýchávejte a najděte si úlevovou polohu. Pomůže i masáž zad a teplo na bedra. Také přítomnost blízké osoby a ubezpečení, že je vše v pořádku.

Co když „to nejde“, trvá to dlouho, nebo si miminko dává „načas“?

Požádejte jej, aby to tam pořádně „rozjelo“.
Pomáhá také masáž prsních bradavek, při které se vylučuje do krve oxytocin a ten spouští děložní kontrakce. 

A než se přistoupí k radikálnějšímu řešení, je skvělé zkusit stimulaci akupunkturních bodů, které vyvolávají a urychlují porod.

Akupunktura před porodem je fyziologický způsob, který dává miminku možnost vybrat si hodinu svého narození. Porod po akupunktuře nastane většinou do 24 – 48 hod.

Je možné použít akupunkturu i při samotném porodu. Intenzivnější a účinnější je akupunktura, kterou si ale samy neuděláte. Někdy postačí i akupresura, tedy tlak na určité body. 

Doporučuji vám, abyste body nezkoušely nahmatat a mačkat samy, ale raději ve svém okolí vyhledejte specialistu na akupunkturu, který vám s tím pomůže. Pokud se chystáte na náš seminář, tak vám body ukážu já.

Body pro vyvolání a urychlení porodu

LI 4- čtvrtý bod na dráze tlustého střeva. Nachází se na hřbetě ruky, při přitažení palce k ukazováku, na nejvyšším vyklenutí kopečku, který při tom vznikne. Je velice silný.

SP6- šestý bod na dráze sleziny. Najdete jej na dolní končetině, 4 vaše prsty nad vnitřním kotníkem, kousek za holenní kostí. 

BL 60- šedesátý bod na dráze močového měchýře. Nachází se za vnějším kotníkem, v prohlubince mezi nejvyšším vyklenutím zevního kotníku a zadním okrajem Achillovy šlachy. Silný klesavý účinek tohoto bodu pomáhá i vyloučit placentu.

Autorka: Lucia

 

Zpět

Diskusní téma: Příprava na přirozený porod

Datum 24.09.2014

Vložil Šárka M.

Titulek příprava na přirozený porod - akupunktura

Odpovědět

Dobrý den,
máte někdo zkušenosti - spíš už přímo kontakt na někoho, kdo by mi akupunkturu na vyvolání porodu udělal? Komplet jsem zdravá, problémy žádné nejsou - pouze cukrovka (inzulín nemám, pouze na dietě bez cukrů a hodnoty v nižších polohách).
Za veškeré informace děkuji, zdraví Šárka M.