Překyselení těla

31.12.2008 15:32

V dnešní době máme tendenci jíst hodně „kyselé“ stravy, která naše tělo překyseluje. Pramení z toho mnoho zdravotních problémů a potíží jako např. žaludeční, střevní, jaterní a oběhové potíže a poruchy látkové výměny (revma, diabetes - cukrovka), kožní, nervové a psychické problémy, bolesti kloubů…. Někdy může být překyselení těl příčinou při potížích s početím. Dušičkám se do kyselého těla nechce.

Kyselost souvisí s dominancí mužské síly a s přeceňováním. Jak v mikrokosmu našeho těla, tak v makrokosmu naší Země nalézáme převažování mužského pólu. Umíme být ženami laskavými, přijímajícími, něžnými, netlačícími, nemanipulujícími, nedokazujícími?

Na úrovni tělesných šťáv jak u člověka, tak u Země dochází k překyselení.

Kyselina se projevuje tím, že vydává protony a vydávající princip je podle modelu Slunce mužský. Zásada naopak protony zachycuje, přijímající princip je dle modelu Luny ženský. 

Oba principy jsou normálně v přírodě a v nás v rovnováze, nebo jen maličko posunuty k ženskému zásaditému pólu. O tom svědčí i hodnota pH naší krve, která měří stupeň kyselosti a měla by být 7,25. Kromě krve jsou v těle i jiné tekutiny, například v mezibuněčné tkáni a v buňkách a ty mají sklon k překyselení.

Potrava, která by nás vrátila zpátky do středu směrem k zásaditému pólu, by se musela skládat především ze zeleniny a ovoce.

Potraviny, které silně tvoří zásady

- zeleninové šťávy, pšeničné klíčky, bylinkové čaje, listové saláty, zelenina jako: okurky, zelí, čerstvé pampelišky, endivie, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola, slunečnicová semena 

Potraviny slabě tvořící zásady:

- plody jako: fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně , hroznové víno, meruňky, maliny, borůvky…, avokádo, čočka, hrách, zelené a žluté fazole

- quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka, obilná káva

Čaje, které působí zásadotvorně:

Rooibos, Jerlínový čaj, japonské zelené čaje : Bancha, Genmaicha (s praženou rýží), čaj ze sušených kukuřičných klasů

Potraviny slabě tvořící kyseliny:

- ovocné šťávy, lískové oříšky, vlašské ořechy, mandle, celozrnná mouka, celozrnný chléb, máslo, tvaroh

Potraviny a poživatiny silně kyselinotvorné:

- zrnková káva, černý čaj, ovocný čaj, alkohol, všechny nápoje na bázi sodovky typu cola, limonády, živočišné bílkoviny jako maso, uzeniny, „fast food“ a hotová jídla, chipsy, většina mléčných výrobků, sýry, mléčné zmrzlinové krémy, průmyslový cukr, sladidla a sladkosti, bílá mouka a výrobky z ní, nezralé ovoce, zejména předčasně sklizené citrusové plody, také tuky zahřáté na víc než 100 stupňů

To ale není všechno. Úplně nejvíc překyselující jsou negativní a jedovaté myšlenky nasměrované vůči sobě i druhým. Taky špatná nálada, stres a shon. Nejdůležitější je životní postoj, který odbourá chronické přetěžování těla jídlem a stresem a vede k vyváženému životnímu stylu.

Přeji nám všem do Nového Roku hodně lásky, štěstí a pokoj v duších. Protože jen kdo žije v harmonii se svými duševními potřebami, je mnohem lépe schopen udržet harmonii i v Těle.

 

Autorka: Lucia

Zpět