Mami, já chci ještě…

05.03.2013 22:59

Znáte to.. klidná pohoda vašeho útulného domova je rázem rozbita vřeštícím dítkem dožadujícím se uspokojení své touhy po hříšné sladkosti..

Dobře, ale jenom jeden. Ustoupíme a dovolíme svému miláčkovi, aby ohrozil stav svojí zubní skloviny jedním nezdravým bonbonkem. Ale ouha, uspokojení je jen chvilkové..Touha přestává vibrovat jen na okamžik, kdy se celá dětská bytůstka oddává blaženým pocitům rozlévajícím se do celého těla prostřednictvím chuťových receptorů a nervové soustavy. Sotva ovšem uspokojení odezní, touha se stupňuje.Chci ještě! A víc!

Napadlo Vás někdy, co nám děti tímto ukazují?

Co chceme my? Pořád něco. Chceme zhubnout, ztloustnout, kratší vlasy, delší vlasy, svůj dům se zahradou, krb, waldorfské hračky, montessori hračky, super ekologické plínky a poslední model šátku na nošení miminek, bio zeleninu, super naklizený byt, dovolenou u moře, manžela, který nás bude mít rád a bude mýt nádobí, manžela, který bude doma včas a který opraví kapající kohoutek, manžela, který snese modré z nebe, a pak nového partnera, protože manžel už nám nestačí. Každý chceme něco jiného. A když to máme, chceme ještě. A víc.. Jen při tom neležíme na zádech a nekopeme nohama do vzduchu. I když ta představa je velmi lákává. Místo toho kopeme kolem sebe a spalujeme svoji energii sžíravými touhami. A zamotáváme se do soukolí příčin a následků..

Ach, chci ještě jeden bonbon..

Víte co, pojďme vycucat všechny bonbony světa naráz – alespoň v představě. Co se stane? Bude nám asi hodně špatně.

Jezme bonbony, užijme si každou vteřinu jejich sladkosti, ale buďme si vědomi, že žádný bonbon na světě nevydrží v ústech věčně a po každé sladkosti může přijít i hořkost.

Veronika

Zpět