Léčivý čaj z chryzantémy a kustovnice čínské

13.05.2009 19:47

Malý střípek z čínské medicíny na výživu očí

Nedá mi nenapsat vám snadný receptík na přípravu čaje.

 

Stačí vzít pár květů Chryzantémy čínské + sušené plody Kustovnice čínské a dohromady je chvíli povařit, nebo alespoň zalít vařící vodou.

Společně doplňují Yinovú složku jater a tím působí na výživu očí při problémech jako jsou: pocit sucha v očích, zamlžené vidění, únava očí, světloplachost a podobně.

 

Chryzantémový čaj

 

Je osvěžující nápoj z květů chryzantémy pro zlepšení zraku, zmírnění únavy a proti zánětům. Navíc povzbuzuje mozek. Má mírné protizánětlivé účinky, zejména na sliznice dýchacích cest. Doporučuje se pít v průhledné sklenici, protože pohled na rozvinuté chryzantémové květy působí harmonizačně a lahodí oku. Je vhodný i pro děti.

Dá se koupit v Praze na klinice TCM v Opletalově 8, popřípadě v některých zdravých výživách, čajovnách nebo objednat u mě

 

Kustovnice čínská

Jsou to sušené plody červené barvy, podobající se trochu brusinkám a jsou k sehnání ve zdravých výživách pod názvem GOJI. Mají sladkokyselou a jemně nahořklou chuť. Obsahují celou řadu důležitých látek, jako esenciální aminokyseliny, stopové prvky ( zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor), velké množství beta karotenu, vitamíny C, B1, B2, B6, E a antioxidanty. Taky odbourávají vysoký cholesterol.

Kustovnice se konzumuje samotná, nebo se přidává do cereálních směsí, kaší, ovocních koktejlů, nebo na přípravu čaje.

 

Autorka: Lucia

 

Zpět