JARO - čas Jater a Žlučníku z pohledu TČM

16.05.2009 16:24

Jaro je sice již v plném proudu, ale ráda bych napsala, co se s jarem, kromě květoucí a vonící přírody, ještě pojí.

Podle TČM (tradiční čínské medicíny) je to element dřeva, který symbolizuje začátek, zrod a dětství, rychlý růst, vývoj, plánování a také začátek podnikání. Elementu dřeva se přisuzují orgány játra a žlučník, zelená barva, kyselá chuť a vítr.

Játra „kontrolují“ oči, zrak, svalový tonus (napětí) - ten ovlivňuje napjatost nebo ochablost svalstva, šlachy a nehty. Játra mají velmi významnou zprůchodňovací funkci. To znamená, že zodpovídají za plynulý tok Qi (energie) a jeho rovnoměrné rozvrstvení v těle. Játra jsou také do značné míry zodpovědné za množství a kvalitu krve a řídí menstruaci.

Takže například oční potíže, které provází alergickou senní rýmu a projevují se svěděním, slzením a záněty, mají svůj původ v poruše jater - jako orgánu, ale také meridiánu jater. To znamená, že v jaterní oblasti došlo k energetické poruše, která musí být odstraněna, pokud chceme sennou rýmu vyléčit.

 

Znakem, že játra nejsou úplně fit, můžou být příznaky jako lámavost nehtů, suchost kůže, svalové přetížení, křeče v lýtkách a různé další příznaky nedostatečnosti krve.

 

Když je špatný průchod Qi meridiánem žlučníku, projevuje se to problémem boků, kyčlí, dolní části zad a pánve. Přílišné teplo a vlhkost žlučníku mohou způsobit ischias, bolesti kyčelních kloubů, stejně tak jako bolesti hlavy na spáncích a také migrény. Lidé se slabým žlučníkem špatně snáší tučná jídla a kávu, akutní blokádu vyvolá zejména kombinace tučného a sladkého.

 

V duševní a emoční oblasti se uvolněná a zdravá játra projevují spontánností, kreativitou, organizačním nadáním, tolerancí a velkomyslností. Játra nesnáší tlak. U mnoha lidí se vyskytují různé neurózy proto, že ve fázi dřeva, tedy v období dětství, byli vystaveni tlaku. Morální nátlak či přílišné očekávání rodičů, přísná výchova, úzké mantinely, stres udělají své. Emocí jater je hněv. A tak játra ničí především potlačený hněv, nenávist, frustrace, závist, žárlivost, ponížení, odmítnutí, opuštění, nadměrný pocit zodpovědnosti.. toto vše blokuje energii na úrovni jater. Játra jsou strůjcem fantasie a nápadů, žlučník nás učí čelit konfliktům, jak se prosadit a dodává nám odvahu a kuráž k uskutečnění našich plánů.

 

Vše, co roste, potřebuje prostor, jen tak může vyzrát.

Člověk s napjatými játry má málo volného prostoru. A když mu někdo chce do jeho prostoru zasáhnout, reaguje podrážděně, zlostně a vztekle. Agresivním vyjádřením hněvu se pokouší venku dobýt svůj prostor, který mu chybí uvnitř. Hněv není nic jiného než energie. Tak, jako je normální, že má každý játra, tak je normální cítit a přiznat si pocit hněvu. Cílem meditačních praktik je naučit se zvládat hněv a přeměnit ho v něco prospěšného a pozitivního. Duševní cvičení a meditace poskytují dostatek prostoru a klidu, a tím, že aktivují Qi, uvolní blokády a člověk je prostupnější.

 

Jak již bylo řečeno, jaro je obdobím jater a žlučníku. Je tedy vhodná doba na detoxikaci a posílení těchto orgánů. Prospívá jim kyselá chuť a zelená barva.

 

Například:

Obiloviny : pšenice, špalda, zelené zrno, pšeničné klíčky

Zelenina: pickles ( nakládaná kvašená zelenina), výhonky alfaalfa, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, rukola, listy pampelišek, artyčoky, fazole mungo

Ovoce: jablka, citróny, rybíz, třešně, borůvky, angrešt, višně

Mléčné: zakysané mléčné produkty ( kefír, zakysaná smetana, tvaroh)

Maso: slepice, kachna

Nápoje: třešňová šťáva, čaje: šípkový, ibiškový, slézový, meduňkový, bílé víno a pšeničné pivo

Ostatní : kvasnice, ocet, petržel

 

Ideální je lehce stravitelná potrava kyselé chuti. Vhodné a prospěšné je taky zařadit odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků a sladkostí, a také omezit solení. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je napařování.

 

Krásné zelené jarní dny přeje

 

Lucia

Zpět